Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Moderaterna vill ha HPV-självtest till alla kvinnor i Kalmar län

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

I torsdags, den 10 juni, behandlades Moderaternas motion om att införa HPV-självtest i regionfullmäktige, en motion som besvarats av den styrande majoriteten i regionen – Länsunionen (S, C, L). Det framgår av ett pressmeddelande från Malin Sjölander (M) och Jonas Lövgren (M).

Redan innan Covid-19 bröt ut var det ungefär 20% av alla kvinnor som blev kallade till cellprovskontroll som inte dök upp på undersökningen. Med andra ord ett stort antal kvinnor som av olika skäl uteblev från cellprovskontrollen.

Många kvinnor drabbas

Nästan 1200 kvinnor drabbas av HPV-relaterad cancer varje år. Enbart livmoderhalscancer drabbar ungefär 500 kvinnor varje år, och kostar omkring 150 människoliv årligen. För de som överlever väntar ett liv med svåra biverkningar och följdsjukdomar.

Att tidigt upptäcka de cellförändringar som orsakar cancern gör att patienternas prognoser blir betydligt ljusare och möjligheterna att återgå till ett normalt liv blir större. Det är därför av stor vikt att vaccineringsgraden i vår region ökar.

Erbjud alla kvinnor HPV-självtest

”I dagsläget skickar regionen enbart ut HPV-självtest till ”långtidsuteblivare”, det vill säga personer som länge uteblivit från sina undersökningar. Detta är vi självklart oerhört glada över, och ser det som ett stort framsteg i vårt mål att kunna erbjuda alla kvinnor i länet HPV-självtest. Men detta är en liten grupp kvinnor, och faktum kvarstår att det är ett flertal kvinnor som inte tillhör denna grupp, som av olika skäl uteblir från cellprovskontroller de blivit kallade till”, säger Malin Sjölander (M), vice ordförande i regionstyrelsen.

”I samband med pandemin har en naturlig självtestningskultur skapats, det måste vi dra nytta av. Det blir därför ännu svårare att se hur den styrande Länsunionen kan rättfärdiga att enbart besvara vår motion istället för att bifalla den. Att kunna erbjuda alla kvinnor i länet HPV-självtest skulle vara ett stort framsteg i vårt arbete att bekämpa livmoderhalscancer, ett mål som vi trodde Länsunionen också ville arbeta mot”, fortsätter Jonas Lövgren (M), vice ordförande i beredningen för hållbarhet och hälsa.

Effektivt med självtest för både kvinnorna och sjukvården

”Man har i sju regioner runt om i landet infört särskilda HPV-självtest för kvinnor som uteblivit efter fem kallelser, där har man sett att cirka 30% av de som uteblivit nu skickar in provsvar från tester de själva tagit. En märkbart viktig åtgärd man vidtagit som vi i Region Kalmar län också bör göra. Detta är en så oerhört effektiv metod för kvinnorna, men det medför även att man sparar tid inom sjukvården”, fortsätter Malin Sjölander (M).

”Sedan har de flesta kvinnor som utfört självtesterna ansett att dessa är relativt okomplicerade, vilket innebär att åldersspannet för att ta HPV-test bör öka från 64 till 73 år. Detta är ett oerhört viktigt steg mot en bättre kvinnohälsa”, avslutar Jonas Lövgren (M)

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS