Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Mönsterås kommun har sålt Åbyfors Kvarn i Fliseryd

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FLISERYD

Mönsterås kommun har nu sålt Åbyfors Kvarn i Fliseryd för 10 000 kronor till Kvillens Fönsterhantverk, som kommer att använda kvarnbyggnaden i sin verksamhet.

Åbyfors Kvarn i Fliseryd.

– Det är i det närmaste ett symboliskt pris. Vi har en köpare som vi känner oss trygga med. De kommer att ta hand om byggnaden och hålla den i gott skick, säger kommunalrådet Anders Johansson (C).

Han fortsätter:

– Vi har fått ut mindre för fastigheten än vad vi hade hoppats på när vi köpte den. Å andra sidan har vi inte behövt lägga några som helst pengar i restaureringen av Emån. Totalt sett, så kan vi säga att det är en väldigt bra insats för Fliseryd – i och med att laxen kan vandra genom Kvillen och ända upp till Högsby.

– Det ger väldigt stora möjligheter för Fliseryd, med fisketurism och liknande. Vi har fått ett vackert område. Och vi har fått ganska bra effekt på de pengar som vi får lägga i förlust på själva fastigheten.

Det var för några år sedan som Mönsterås kommun köpte kvarnen och kvarndammen – efter en lång process, där de tidigare ägarna kämpade för att få installera ett vattenkraftverk.

”Hopplös process”

– Lagstiftningsmässigt var det en hopplös process. Det hade slutat med att de hade fått riva ut den gamla kvarndammen. Det finns ingen vattendom på den. Under en längre tid låg det en död hand över detta. Någon kraftproduktion hade det aldrig kunnat bli. De gamla ägarna höll byggnaden i någorlunda skick – men vi såg att det fanns en stor risk för att det inte skulle hända något under många år framåt, medan rättsprocesserna pågick.

– Kommunen gick därför in och köpte kvarnen för 350 000 kronor, i syfte att riva ut kvarndammen och göra det snyggt och fint.

– Vi hade en tanke om att vi skulle kunna sälja marken där kvarnen ligger och lägga rivningsförbud på kvarnbyggnaden. Detaljplanen säger industribyggnad – men den gamla kvarnen är ingen industribyggnad. Vi hade därför tänkt ändra detaljplanen och öppna upp för andra användningsområden. Det kunde exempelvis ha handlat om kafé eller bostadshus bredvid kvarnen. Men det var inte möjligt på grund av miljöföroreningarna på platsen. Det är kanske inte jättemycket, men man använde betningsmedel i kvarnen.

”Vågar vi oss inte på”

En förändring av detaljplanen krävde således en stor miljösanering.

– Och det vågar vi oss inte på, i och med att det är väldigt svårt att förutse hur stor den kostnaden blir.

– Vi valde därför att avsluta det påbörjade detaljplanearbetet. Då står vi med en byggnad som har ett synnerligen begränsat värde och ett stort renoveringsbehov. Vi bedömde att det kostar ganska mycket pengar att göra i ordning den och hålla den i ett acceptabelt skick.

Kommunen behövde aldrig lägga några pengar på restaureringen av forsen.

Det var Emåförbundet som var engagerade i det arbetet – och man fick statliga medel via länsstyrelsen.

FOTO: PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS