Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C): ”En ansträngd situation”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

Tidigare på onsdagen berättade vi att krisledningsnämnden har aktiverats i Mönsterås kommun.

I en intervju med Oskarshamns-Nytt berättar kommunalrådet Anders Johansson (C) om de bakomliggande orsakerna.

– Sjukfrånvaro på grund av covid-19 ligger i botten. Man kanske själv har det, eller så sitter man i karantän på grund av att någon eller några i familjen har det. Men just nu rör det sig framför allt om vanliga förkylningar och säsongsinfluensa. Den sammantagna effekten av detta gör att vi har en ansträngd situation inom äldreomsorgen. Den personal som är frisk börjar bli sliten. De har jobbat mycket, helt enkelt. Därför är vi tvungna att leta efter förstärkningar, säger han.

”Personal inom kommunen kommer tillfälligt kunna omplaceras till äldreomsorgen, på grund av ett mycket ansträngt personalläge till följd av ovanligt hög sjukfrånvaro. Sjukfrånvaron inom äldreomsorgen är tre gånger högre än vanligt. I ett första skede innebär beslutet att all personal får en förfrågan om att arbeta inom äldreomsorgen (äldreboenden och hemtjänst), för att göra tillfälliga omplaceringar på frivillig bas av personal som har utbildning eller tidigare erfarenhet av någon form av omsorgsarbete”, skrev kommunen i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

”Vi jobbar med frivillighet i det här läget”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

Krisledningsnämnden har gett kommunchefen Fredrik Johansson mandat att tillfälligt omplacera personal mellan olika förvaltningar. Beslutet gäller till 31 januari.

– Förhoppningsvis behöver vi inte förlänga det. Men behöver vi göra det, så kommer vi naturligtvis att göra det. Vi har frågat vilka som har en vårdutbildning och om de kan tänka sig att gå in och hjälpa till i vården i en utsatt situation. Vi har personer med den utbildningen och som har jobbat med det tidigare. Men det handlar framför allt om att vi har folk från andra förvaltningar som kan genomföra arbetsuppgifter som inte är direkt vårdrelaterade, utan det rör sig mer om en servicefunktion – städning, exempelvis, säger Anders Johansson.

Han fortsätter:

– Det kan också handla om rena servicefunktioner som inköp, utkörning av skyddsmaterial och liknande. Och vi jobbar med frivillighet i det här läget.

”Vi får se hur vi hanterar det om fler verksamheter drabbas”

Löser ni situationen med hjälp av dessa personer?

– Ja, det gör vi, som det ser ut nu. Men vi har en ganska stor sjukfrånvaro i samhället nu – och snart öppnar skolorna igen. Vi får se hur vi hanterar det om fler verksamheter drabbas.

De som hoppar in tillfälligt inom äldreomsorgen lämnar luckor efter sig på sina ordinarie jobb. Hur fyller ni dem?

– Det är beroende på vilken tjänst man har. Men en del har tjänster som tillåter att man lägger jobbet lite åt sidan under en period.

Om läget blir riktigt akut – kan kommunen då gå in och beordra anställd personal att arbeta på vissa ställen?

– Ja, det kan man göra i riktiga krissituationer. Men vi är inte där i dag.

Tror du att det kan bli aktuellt med distansundervisning inom skolan framöver?

– Det vill jag inte spekulera kring. Jag vet inte mer än någon annan om hur den här pandemin utvecklas, säger Anders Johansson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS