MÖNSTERÅS KOMMUNALRÅD ANDERS JOHANSSON (C): ”Jag är ganska nöjd”

MÖNSTERÅS KOMMUNALRÅD ANDERS JOHANSSON (C): ”Jag är ganska nöjd”

2022-02-22 Av av Peter A Rosén

MÖNSTERÅS

Tidigare på tisdagen berättade vi om ett nästintill oförändrat läge på folkmängdsfronten i Mönsterås kommun.

Kommunen tappade bara sex personer förra året, enligt SCB:s befolkningssiffror för 2021.

– Det var ungefär som vi hade förväntat oss och hoppats på. Vi har haft en ganska kraftig befolkningsminskning under två–tre år, säger kommunalrådet Anders Johansson (C).

– Det var migrationen som gjorde att vi fick en väldigt stor befolkningsökning. Och det var människor som kom till Mönsterås kommun, men som kanske inte hade planerat att flytta hit. Vi har varit medvetna om utflyttningen, till andra delar i landet, som sedan har pågått. Men vi har också behållit många av dem.

”Framöver hoppas vi på en liten befolkningsökning”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Jag har hela tiden varit övertygad om att vi skulle kunna bromsa tappet när de som ville flytta har gjort det. Nu är vi tillbaka på en oförändrad nivå, men framöver hoppas vi på en liten befolkningsökning. Jag är ganska nöjd, säger Anders Johansson.

Folkmängden i Mönsterås kommun landade på 13 258 invånare förra året. Totalt dog 138 personer och antalet nyfödda var 146 stycken.

”Det är roligt”

– Det är roligt – tidigare hade vi låga födelsetal.

709 personer flyttade in till kommunen och 732 flyttade ut.

– Det beror dels på det som jag redan har nämnt, men vi har också många ungdomar som väljer att flytta ut – vilket är naturligt. Vi har en stor nettoutflyttning bland dem som är mellan 18 och 30 år, och det handlar framför allt om dem som flyttar till högskoleorterna. Och under ungdomsåren vill många bo på platser med lite mer liv och puls. Det är klart att det är ju inte riktigt vår starka sida.

– Men vi har, åtminstone tidigare, haft en nettoinflyttning från och med 30-årsåldern och uppåt. Man tycker att Mönsterås kommun är en trevlig kommun att bo i när man har barn. Här är det nära till flera arbetsmarknader, samtidigt som det är avskilt och lugnt. Det är en bra uppväxtkommun, säger Anders Johansson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: