Mönsterås oppositionsråd Robert Rapakko (S): ”Min stora oro är att problemen fortsätter”

Mönsterås oppositionsråd Robert Rapakko (S): ”Min stora oro är att problemen fortsätter”

2022-05-17 Av av Peter A Rosén

TIMMERNABBEN/MÖNSTERÅS

Robert Rapakko (S), oppositionsråd i Mönsterås kommun, konstaterar att inomhusmiljön i mellanstadiehuset på Tillingskolan i Timmernabben måste åtgärdas innan 15 augusti – efter det har miljö- och byggnadsförvaltningen belagt lokalerna med ett användningsförbud.

– Min stora oro är att problemen fortsätter, säger han.

Tidigare på tisdagen berättade vår tidning att mellanstadiebyggnaden i Timmernabben är fukt- och mögelskadad, enligt en färsk inomhusmiljöutredning.

Och i dag tog politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott ett inriktningsbeslut om en nybyggnation.

– Mellanstadiedelen i Timmernabben är en äldre byggnad – och där har vi angrepp. Vi skulle kunna renovera den – och alternativet är att vi river byggnaden, som är fristående, och ersätter den med en ny. Vi väljer att gå vidare med planerna på en nybyggnation. Vi lämnade också ett uppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen om att göra en behovsutredning när det gäller det långsiktiga behovet. Vi vill helt enkelt veta hur många barn vi kan förvänta oss i Tillingeskolan under de närmsta åren, sa kommunalrådet Anders Johansson (C).

– Vi ska använda den utredningen som grund när vi tittar på en nybyggnation. Men vi har inte tagit något investeringsbeslut än, tillade han.

Flera skollokaler i kommunen utreds just nu. Allt började med en lokalkris i Fliseryd, där skolan slutligen revs och ersattes med en ny skolbyggnad. En modell med flera fördelar, anser det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna.

”En ny och modern skola innebär bättre anpassade klassrum och möjligheter till grupprum”

LEJLA RADOVIC (S), VICE ORDFÖRANDE I BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I MÖNSTERÅS KOMMUN

– En ny och modern skola innebär bättre anpassade klassrum och möjligheter till grupprum. Även pedagoger och elever fick under en snabb process vara delaktiga i utformningen, säger Lejla Radovic (S), som är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Lejla Radovic. Arkivfoto: Peter A Rosén

– När tjänsteutlåtandet väl låg på bordet, så fanns det inga tveksamheter. Vi ser samma situation som i Fliseryd. Piren, som byggnaden heter, skulle behöva skalas av till stommen och renoveras. Vi ser att vi gör bättre i att riva och bygga en ny, modern skolbyggnad som kan ersätta den gamla. Ett inriktningsbeslut togs direkt, men vi behöver komplettera med en prognos över befolkningsutvecklingen. Den svåra frågan är nu om det går att nyttja lokalerna med den ventilationsteknik som föreslagits under byggnationen? Annars behöver vi jobba fram en lösning med alternativa lokaler. Det beslutet återstår, tillägger Lejla Radovic.

”Vi har under flera år fått signaler från vårdnadshavare, personal och elever även på Krungårdsskolans mellanstadium i Blomstermåla och Ljungnässkolan i Mönsterås”

ROBERT RAPAKKO (S), OPPOSITIONSRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Min stora oro är att problemen fortsätter. Vi har under flera år fått signaler från vårdnadshavare, personal och elever även på Krungårdsskolans mellanstadium i Blomstermåla och Ljungnässkolan i Mönsterås. Utan att föregripa rapporterna, så är det ju troligt att det är gamla synder som nu kommer i kapp Mönsterås kommun. Vi beklagar att så många fått kämpa så länge för att åtgärderna ska bli verklighet, men nu hoppas vi att detta kan vändas och ge Tillingeskolan ett välbehövligt lyft, säger Robert Rapakko.

Robert Rapakko (S), oppositionsråd i Mönsterås kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln: