Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Morgan Johansson (S): ”Det är viktigt att alla ska kunna känna sig trygga”

ANNONS

SVERIGE

Regeringen har i dag, tisdag, lämnat en proposition till riksdagen med förslag om att det ska vara möjligt för kommuner att besluta om tillträdesförbud till badanläggningar och bibliotek. ”Det är viktigt att alla ska kunna känna sig trygga”, säger Morgan Johansson (S).

På vissa badanläggningar och bibliotek finns problem med brottslighet, som påverkar såväl personalens arbetsmiljö som andra besökare på ett negativt sätt. Regeringen föreslår därför att lagen om tillträdesförbud till butik, som gäller sedan mars 2021, ska utvidgas till att omfatta även badanläggningar och bibliotek.

– Det är viktigt att alla ska kunna känna sig trygga på allmänna platser, när man går och badar eller vill låna böcker. Det måste därför vara möjligt att porta en person som begår brott, hotar personal och hindrar andra från att ta del av verksamheten, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Tillträdesförbud till bibliotek och badanläggningar

Enligt lagförslaget ska en person kunna förbjudas tillträde till en badanläggning eller ett bibliotek om det på grund av särskilda omständigheter finns risk att han eller hon kommer att begå brott på platsen eller allvarligt trakassera personal eller besökare. Tillträdesförbud till bibliotek ska också kunna meddelas vid risk för vissa ordningsstörningar. Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS