Morgan Johansson (S): Vistelseförbud för kriminella miljöer ska utredas

Morgan Johansson (S): Vistelseförbud för kriminella miljöer ska utredas

2022-05-12 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

SVERIGE

En utredare ska se över möjligheten att kunna förbjuda personer i kriminella miljöer att vistas på vissa platser, ett så kallat vistelseförbud. ”Utredningen om vistelseförbud är en av regeringens åtgärder för att vässa arbetet mot gängen och deras rekrytering av barn och unga”, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Polisen har efterfrågat att införandet av vistelseförbud utreds för att få bort de mest brottsaktiva från utsatta platser och för att lugna ner pågående konflikter och minska brottsligheten.

Arbeta mot gängens rekrytering

En utredare ska nu undersöka om och i så fall hur det bör införas en möjlighet att besluta om vistelseförbud inom ett geografiskt avgränsat område utan att personen har dömts för brott. Det kan till exempel handla om personer som är involverade i gängkriminalitet eller narkotikaförsäljning.

– Utredningen om vistelseförbud är en av regeringens åtgärder för att vässa arbetet mot gängen och deras rekrytering av barn och unga, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Uppdraget ska redovisas till Justitiedepartementet den 14 augusti 2023.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Dela gärna artikeln: