ANNONS

Mpox är ett internationellt hot mot människors hälsa: Här är grupperna som kan vaccineras

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Med anledning av spridningen av mpox har Folkhälsomyndigheten uppdaterat vilka som rekommenderas vaccination mot sjukdomen.

Uppdateringen av rekommendationerna för vaccinering berör den som ska resa till ett geografiskt område med pågående smittspridning av mpox i samhället, och som kan komma att utsättas för en särskild risk att exponeras för smitta.

– Jag vill betona att de allra flesta resenärer inte behöver vaccination mot mpox. Med den här uppdateringen av rekommendationerna gör vi det extra tydligt att det är ett begränsat antal personer med stor risk som vi ser har det behovet, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten

Grupper som kan vaccineras

Vaccination kan till exempel vara aktuell för hälso- och sjukvårdspersonal, biståndsarbetare eller andra som avser att vistas i ett geografiskt område med pågående smittspridning av mpox i samhället och som avser att ha en nära fysisk kontakt med personer i lokalsamhällen där smittskyddsåtgärderna i de allmänna reserekommendationerna inte bedöms vara tillräckliga. Erbjudande om vaccination ska alltid föregås av en individuell bedömning av läkare.

– Den viktigaste åtgärden för att skydda sig mot mpox om man befinner sig i ett område med pågående spridning är att avstå från nära fysiska kontakter, och framförallt nya sexuella kontakter, säger Magnus Gisslén.

Internationellt hot

För övriga grupper i samhället som sedan tidigare rekommenderas vaccination mot mpox sker inga förändringar i och med den här uppdateringen.

Världshälsoorganisationen WHO har klassat spridningen av mpox klad 1 i Demokratiska republiken Kongo och närliggande länder som ett internationellt hot mot människors hälsa. Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC bedömer för närvarande risken för befolkningen i Sverige och övriga Europa som låg.

Foto: Region Kalmar län

+1
2
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS