Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Munskydd i kollektivtrafiken gäller från 7 januari

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ett nytt allmänt råd som vänder sig till allmänheten i Sverige. Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar.

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Svårt att undvika trängsel

– ”Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten FOTO: LENA KATARINA JOHANSSON

Munskyddet ska vara CE-märkt

I första hand är det var och ens ansvar att ha med sig eget munskydd, helst av god kvalitet, det vill säga CE-märkta. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag, exempelvis Kalmar länstrafik, som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget.

Företagen uppmanas också att informera resenärerna om att och hur munskydd bör bäras. De rekommenderas också att planera för hur avfallet ska tas omhand.

Det nya allmänna rådet omfattar hela landet, även om problem med trängsel i kollektivtrafiken ofta är störst i storstäderna enligt Folkhälsomyndighetens hemsida.

FAKTA / MUNSKYDD I KOLLEKTIVTRAFIKEN

  • Allmänna rådet gäller från 7 januari 2021
  • Gäller vardagar klockan 7–9 och 16–18
  • Gäller för samtliga födda före 2004
  • Munskyddet ska vara CE-märkt
Munskydd ska bäras i kollektivtrafiken under vissa tider från 7 januari 2021. FOTO: FREEPIK

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FREEPIK & LENA KATARINA JOHANSSON

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS