MYCKET VIKTIG INFORMATION TILL ALLA SMÅBARNSFÖRÄLDRAR I LÄNET: ”Stanna hemma”

MYCKET VIKTIG INFORMATION TILL ALLA SMÅBARNSFÖRÄLDRAR I LÄNET: ”Stanna hemma”

2022-12-16 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

LÄNET

”Barn i förskolan, som delar hushåll med barn yngre än sex månader, bör om möjligt stanna hemma från förskolan för att skydda de minsta från RS-virus”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande på fredagen.

”Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin beslutade på fredagen om en rekommendation som gäller från den 16 december till den 15 januari, men den kan förlängas beroende på smittläget”, skriver regionen.

”Den senaste tidens ökning av RS-virus i länet är oroande”

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län

– Den senaste tidens ökning av RS-virus i länet är oroande. De minsta barnen riskerar att bli svårt sjuka. Rekommendationen om att förskolebarn i samma hushåll ska stanna hemma från förskolan är för att skydda de allra yngsta barnen. Barn som går i förskolan riskerar ta med sig smittan hem. Små barn riskerar också att smittas på kalas och fester av dem som vill klappa eller krama barnet, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i länet. Foto: Region Kalmar län och Freepik, montage: Oskarshamns-Nytt

Frivilligt

”Rekommendationen är frivillig och det är upp till varje vårdnadshavare att ta ställning. Barnet kan inte avvisas från förskolan om det är friskt”, skriver regionen.

”Utöver denna rekommendation gäller att så långt det är möjligt undvika att spädbarn träffar personer med förkylningssymtom. För att minska risken för smittspridning gäller det för alla att tvätta händerna ofta med tvål och vatten och stanna hemma från jobb, skola och fritidsaktiviteter om man har sjukdomssymtom.”

”Oavsett vilka infektionssymtom du har är rådet att stanna hemma vid symtom”

Lisa Labbé Sandelin

”Smittspridningen av RS-virus sammanfaller med en ökande spridning av covid-19, influensavirus och vinterkräksjukan i länet. När det gäller covid-19 så har antalet inläggningar fördubblats under den senaste veckan vid länets tre sjukhus”, skriver regionen.

”Inte för sent”

– Oavsett vilka infektionssymtom du har är rådet att stanna hemma vid symtom. De kommande helgerna då många människor träffas för att fira jul och nyår tillsammans eller umgås i nya konstellationer kan bidra ytterligare till smittspridningen. Efter helgerna förra året steg antalet inlagda med covid-19 på länets sjukhus markant, med kraftig påverkan på sjukvården som följd. Det är ännu inte för sent att vaccinera sig mot säsongsinfluensan och ta en påfyllnadsdos mot covid-19 om man inte redan har gjort det, säger Lisa Labbé Sandelin.

”Covid-19-vaccinationen är kostnadsfri för alla, vaccinationen mot säsongsinfluensa är kostnadsfri för dem som har fyllt 65 år eller tillhör en riskgrupp. När det gäller de som är under 65 år kostar en vaccination 160 kronor. Bokning av vaccination görs på 1177.se”, skriver regionen.

Foto: Region Kalmar län (överst)

Dela gärna artikeln med dina vänner: