Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Myndigheter varnar för nätbutiker med viss typ av affärsmodell

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Kemikalieinspektionen, Elsäkerhetsverket och Konsumentverket ser uppenbara risker med nätbutiker som säljer produkter som kan vara farliga för både liv och hälsa. “Ett grundläggande problem är att det kommer in produkter som inte uppfyller krav och regler för vår marknad och att ingen kan hållas ansvarig eftersom tillverkaren ofta är okänd”, säger Peter Cedmer, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Under senare år har en ny form av butiker på nätet dykt upp som använder sig av en affärsmodell där det framstår som att butiken är svensk och med ett svenskt lager, men där varorna i själva verket skickas från en grossist i ett annat land, oftast utanför EU. Myndigheterna har nu identifierat flera risker med att handla från den här typen av sajter.

Varor med farliga ämnen

Kemikalieinspektionen fann vid en granskning att produkter som innehåller otillåtna ämnen var vanligast förekommande hos dropshippingbutiker. Farliga ämnen som förekom var bly i elektriska produkter, kadmium i smycken och kortkedjiga klorparaffiner och ftalater i mjuka plastmaterial.

– Problemet med dropshipping, till skillnad från plattformar som Temu och Shein, är att du lockas tro att det är av ett svenskt företag med ett svenskt lager du handlar från. Det är först i efterhand som du förstår att prylen du klickade hem kommer från andra sidan jordklotet där säkerhetskraven inte är lika högt ställda som inom EU, säger Daniel Ahlström, strategisk rådgivare vid Kemikalieinspektionen.

Även Elsäkerhetsverket ser en ökad risk med att handla från dropshippingföretag.

– Ett grundläggande problem är att det kommer in produkter som inte uppfyller krav och regler för vår marknad och att ingen kan hållas ansvarig eftersom tillverkaren ofta är okänd. Till exempel produkter som kan innebära risk för elchock och brand, säger Peter Cedmer, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Uppfyller inte säkerhetskrav

Från Konsumentverkets sida ser man också risker med produkter som inte uppfyller europeiska säkerhetskrav. Utöver det har myndigheten fått in många anmälningar från konsumenter som känner sig vilseledda av dropshippingföretag.

Typiskt för många av anmälningarna är att man har beställt en produkt som marknadsförts på ett visst sätt, exempelvis med viss kvalité, men istället har det levererats något som inte alls motsvarar förväntningarna. De som sedan försökt returnera varan har hänvisats till att på egen bekostnad skicka tillbaka varan till landet det skickades från.

Fakta / Så känner du igen dropshipping

När du handlar online kan det vara svårt att veta om du köper från ett företag som använder sig av dropshipping. Här är några tecken att hålla utkik efter:

  • Otydliga kontaktuppgifter: Att det till exempel saknas kontaktvägar eller att företaget anger en privatpersons adress i stället för en företagsadress.
  • Andras erfarenheter: Kolla efter recensioner av nätbutiken i andra forum.
  • Bristfällig information om leveranstid: Leveranstiden kan vara längre än förväntat eftersom leverantören ofta är baserad utanför EU. Var noga med att kontrollera detta innan du slutför köpet.
  • Stavfel på hemsidan: Ibland finns det översättningsfel eller märkliga formuleringar på webbplatsen. Detta kan vara ett tecken på att företaget använder dropshipping.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
8

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS