Mystiskt ljusfenomen passerade på himlavalvet under nattens meteorregn: ”Aldrig sett något liknande”

Mystiskt ljusfenomen passerade på himlavalvet under nattens meteorregn: ”Aldrig sett något liknande”

2022-08-13 Av av Annicka Gunnarsson

Annons: Smålandshamnar

SVERIGE

Under natten till lördag var många svenskar ute för att se det spektakulära meteorregnet Perseiderna som vi skrev om tidigare i veckan. Undertecknad var en av de som fick uppleva ett mystiskt ljusfenomen strax före klockan 01.

Precis som många andra så passade undertecknad på att se meteorregnet Perseiderna som för första gången på 133 år i samband med att kometen Swift-Tuttle passerar närmast jorden i sin omloppsbana runt jorden.

Mystiskt ljusfenomen

Enligt uppgifter så skulle Perseiderna bjuda på ett sextiotal meteorer per timma. Undertecknad såg ett femtontal meteorer som brann upp i atmosfären, varav några som var riktigt imponerande, på drygt två timmar från midnatt men hade förvisso en del störande gatubelysning runtomkring.

Förutom fullmånen och planeterna Mars och Jupiter, ett passerande flygplan från Mallorca till Stockholm samt några satelliter så lyckades jag, liksom många med mig, se ett annorlunda ljusfenomen.

Klockan 00:56 passerade en mystisk ljusboll med lite dimma runt på himlavalvet i hög hastighet. Har aldrig sett något liknande då den passerade snabbt och på betydligt lägre höjd än en vanlig satellit.

Space X bekräftar raketuppskjutning

Enligt uppgifter i media så var det en raketuppskjutning. Eric Stempels, raketforskare på Uppsala universitet, säger till Expressen att tiden och banan på färden stämmer överens med en raketuppskjutning från Space X nu som är Elon Musks företag.

Enligt Eric Stemples så har Space X bekräftat att en Falcon 9-raket skickades upp från Kalifornien under natten mot lördag svensk tid i polär bana med 46 satelliter i olika riktningar.

Bilder efterlyses!

Undertecknad vart så fascinerad av det mystiska ljusfenomenet så tyvärr så hann jag inte ta några bilder. Har du bilder att dela med dig av? Skicka dem gärna till annicka@oskarshamns-nytt.se

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: