Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Nej till förstatligad vård om Centern får bestämma: ”Vi känner av vilka behov som finns”

ANNONS

OSKARSHAMN

Under måndagen presenterade Centern sin regionala agenda inför valet och flera frågor vill partiet belysa särskilt.

– Jag har en oro för att man vill förstatliga vården och vad händer med våra mindre instanser då?

Det undrar Magnus Larsson, ledamot i kommunfullmäktige i Oskarshamn och kandidat till regionfullmäktige.

Magnus Larsson, ledamot i kommunfullmäktige i Oskarshamn och kandidat till regionfullmäktige, känner en viss oro över hur det går med länets tre sjukhus om vården förstatligas. Foto: Lotta Eliasson

Nära vård är en av de valfrågor som Centerpartiets fem toppkandidater till regionfullmäktige slår ett extra slag för. Länets kommunikationsvägar är också en brännhet fråga – men den mest konkreta handlar om att permanenta hälsosamtalen på mödrahälsovården.

”Bra effekt”

– Att föräldrar får samtala med hälsocoacherna på mödravården är en av de frågor som vi hade med oss på listan under förra valet och det har vi genomfört nu, säger Emmy Ahlstedt, Mörbylånga, regionråd och kandidat till regionfullmäktige.

”Barnmorskors situation är ansträngd i hela landet redan och genom att ha hälsocoacher avlastas personalen. Dessutom har vi sett att samtalen gett bra effekt hos föräldrarna”

EMMY AHLSTEDT (C)

Enligt Emmy Ahlstedt har mätningar gjorts vilka har visat sig vara positivt för både föräldrar och personal.

– Barnmorskors situation är ansträngd i hela landet redan och genom att ha hälsocoacher avlastas personalen. Dessutom har vi sett att samtalen gett bra effekt hos föräldrarna.

Hon menar att kontakten på mödravården har fått mammor att sluta röka, deras barn äter mer grönsaker, föräldrar har blivit mer aktiva med sina barn och att samtalen har haft en positiv effekt för parrelationerna i största allmänhet.

Emmy Ahlstedt, Mörbylånga, regionråd och kandidat till regionfullmäktige, menar att föräldrar som fått samtala med hälsocoacher på mödrahälsovården mår bra och att det gett positiva resultat.
Foto: Lotta Eliasson

Magnus Larsson känner en oro för att vården ska förstatligas. Därför ser han att frågan om utveckling av hälsocentraler och länets tre sjukhus är extra viktig.

”Om sjukvården ska styras från Stockholm undrar man vad som kommer att hända med våra mindre enheter”

MAGNUS LARSSON (C)

– Om sjukvården ska styras från Stockholm undrar man vad som kommer att hända med våra mindre enheter, säger han.

Att det finns risk för nedläggning ser han inte nu men menar vidare att frågan och förstatligande diskuteras i flera partier.

– Vi vill ha beslutsfattande på nära nivå eftersom vi tror att vi kan se behoven bättre än i Stockholm.

Vidare menar han att det är viktigt att länets tre sjukhus får utveckla det de är bra på och att den lokala förankringen förblir.

”Värda mycket”

– Små enheter kostar kanske mer men är värda mycket för befolkningen. Det blir en fara om man förstatligar vården för då handlar det bara om siffror. Enligt pappret ser det kanske ut som att man sparar pengar men i det långa loppet är det nödvändigt att de finns kvar.

Karin Helmersson, Nybro, Jens Robertsson, Mönsterås, och Kerstin Karlström, Högsby, slog extra slag för primärvården, fasta läkarkontakter och patienten i centrum.

– Vi står alla bakom valprogrammet och har utarbetat detta gemensamt, säger Magnus Larsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS