”Nu håller vi tummarna för att Energimarknadsinspektionen godkänner ansökan om högkostnadsskydd för höga elpriser”

”Nu håller vi tummarna för att Energimarknadsinspektionen godkänner ansökan om högkostnadsskydd för höga elpriser”

2022-11-16 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

Moderaterna i Kalmar län välkomnar regeringens reformer.

Det var för drygt en vecka sedan som regeringspartierna – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som regerar med stöd av Sverigedemokraterna – presenterade höstbudgetpropositionen för 2023.

I samband med detta presenterades även den lokala fördelningen till kommuner och regioner.

Moderaterna i länet lyfter fram de nya satsningarna/reformerna för att lösa problem i skolans värld, ökade resurser för att stärka hälso- och sjukvården och satsningar som stärker landets civila försvar.

– Pandemin och Rysslands krig i Ukraina är två faktorer som bidragit till ökade ekonomiska oroligheter, och förmodligen står vi inför ännu sämre tider. Precis som regeringen uttrycker så riskerar Sveriges regioner och kommuner att drabbas hårt av stigande priser. Därför känns det betryggande att regeringen förstärker de generella statsbidragen med sex miljarder kronor från nästa år, bland annat för att undvika neddragningar i välfärden, säger Malin Sjölander (M).

– Förlossningsvården i Kalmar län har varit på tapeten under året då vi haft tuffa utmaningar med bemanningen. I somras hamnade vi i en väldigt frustrerande situation där medarbetare fick lägga sin semester åt sidan för att i stället jobba. Trots att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur har regeringen hörsammat problematiken och stärker förlossningsvården och kvinnors hälsa med ytterligare 200 miljoner kronor under 2023, säger Carl Dahlin (M).

– Sverige befinner sig i en energikris, och med hög inflation är det som bäddat för ett svårt ekonomiskt läge. Samtidigt krävs en ökad elproduktion för att klara elektrifieringen. Nu håller vi tummarna för att Energimarknadsinspektionen godkänner ansökan om högkostnadsskydd för höga elpriser, en satsning på drygt 2,4 miljarder kronor. Många som bor i elområde 4 har haft svårt att betala de höga elräkningarna, med en ny regering tillsatt ser vi hoppfullt på budgetsatsningarna som görs för att stärka och förbättra det dysfunktionella energisystem Sverige har i dag, säger Pär-Gustav Johansson (M).

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: