Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ny bank på gång i Oskarshamns kommun: Alla ska få låna

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Alla får låna.

Allt är gratis.

Återanvänd utrustning.

Det är hörnstenarna i Oskarshamns kommuns satsning på en aktivitetsbank.

Kommunens majoritetspartier – Socialdemokraterna och Moderaterna – skriver om satsningen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Tanken med aktivitetsbanken är att den ska fungera som ett bibliotek – med sport- och friluftsutrustning.

Alla ska kunna låna utrustning för en aktiv fritid, som exempelvis skidor, snowboards, skridskor, inlines, golfklubbor, tält, stormkök, flytvästar och kanske till och med en kanot, med mera.

”Bättre att låna”

”Utrustningen som lånas ut är huvudsakligen skänkt till banken. Barn växer ur sin utrustning och de vuxna tröttnar. Det är för många bättre att låna skridskor de gånger det behövs, det sparar både på miljön och den egna plånboken”, skriver majoritetspartierna i pressmeddelandet.

”Det finns ett koncept som andra kommuner har implementerat som heter Fritidsbanken. Det är mycket möjligt att vi kommer att gå med som medlemmar där, men det är viktigt att vi får en verksamhet som är anpassad för vår verksamhet och våra förutsättningar. Varumärket Fritidsbanken ägs av Fritidsbanken Sverige, en ideell förening, där alla huvudmän som driver en lokal fritidsbank är medlemmar. Fritidsbanken Sverige har ett nationellt kansli i Karlstad med tjänstemän som arbetar med Fritidsbankens utveckling”, skriver Moderaterna och Socialdemokraterna.

”En lånebank kan leda till ökad inkludering genom socioekonomisk utjämning”

LUCAS LODGE (M), KOMMUNALRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

”Att inrätta en lånebank innebär en satsning på folkhälsa och miljön genom återbruk och blir ett verktyg i arbetet med Agenda 2030. Det främjar såväl spontan som organiserad idrott och bidrar till ökat intresse för friluftsliv”, betonar de.

”Kan röra på sig mer”

– Att starta en lånebank för sport- och fritidsutrustning är en satsning på både folkhälsa och miljö. Det gör att fler, oavsett exempelvis ålder, kön eller ekonomi, kan röra på sig mer och prova på olika sporter och aktiviteter. En lånebank är dessutom ett bra sätt att jobba med återbruk för att spara jordens resurser, säger Sara Olsson, som är hållbarhetsstrateg.

– En lånebank kan leda till ökad inkludering genom socioekonomisk utjämning. Aktivitetslånebanken kan också vara en stor resurs för skolan i samband med frilufts- och temadagar. Förhoppningsvis kommer det även att vara en bra plats för arbetsträning och en tillgång för turismen. En lånebank är bra ur många aspekter för vår kommun, säger kommunalrådet Lucas Lodge (M).

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS