Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ny rapport: Svensk klimatpolitik bör fokusera på globala lösningar för att nå klimatmålen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Ökat globalt samarbete är viktigt för att svensk klimatpolitik ska bli mer kostnadseffektiv. Det visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Tillväxtanalys. I rapporten betonas också att skogen har en betydelsefull roll och behöver hanteras på ett bättre sätt för att nå våra klimatmål.

Rapporten beskriver klimatpolitikens utformning ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och ger förslag på hur klimatpolitiken kan bli mer effektiv för att nå de uppsatta klimatmålen.

– Rapporten är ett viktigt underlag till vårt arbete med att ta fram förslag på åtgärder som kan leda till att klimatmålen nås på ett långsiktigt hållbart och kostnadseffektivt sätt. När politiken i slutändan utformas behöver dock hänsyn tas till andra faktorer såsom legitimitet, genomförbarhet och andra samhällsmål. Detta kommer att återspeglas i vår redovisning av uppdraget som lämnas till regeringen den 15 september, säger Thomas Pettersson Westerberg, avdelningschef Tillväxtanalys.

Risk för koldioxidläckage

I rapporten ger författarna ett antal rekommendationer. Bland annat menar man att den svenska klimatpolitiken bör fokusera mer på samarbete med andra länder eftersom klimatfrågan är global.

– En risk med att driva en egen klimatpolitik är att utsläpp flyttar till andra länder, så kallat koldioxidläckage, därför är det internationella samarbetet viktigt, säger Runar Brännlund.

Författarna lyfter också fram att svensk klimatpolitik bör harmonisera bättre med EU:s klimatmål än den gör idag, och att skogen bör inkluderas mer explicit i klimatpolitiken och hanteras som andra utsläppskällor.

Granskog
Skogen bör inkluderas mer explicit i klimatpolitiken och hanteras som andra utsläppskällor enligt rapporten.

FAKTA / OM RAPPORTEN

Rapporten är skriven av Runar Brännlund, professor emeritus i nationalekonomi vid Umeå universitet, Bengt Kriström, professor i naturresursekonomi och Tommy Lundgren, professor i nationalekonomi, båda vid Sveriges Lantbruksuniversitet, på uppdrag av Tillväxtanalys. Rapporten är en delstudie och ska fungera som ett underlag i myndighetens arbete med att ta fram underlag om näringslivets klimatomställning inför den kommande klimatpolitiska handlingsplanen.

Rapportförfattarnas rekommendationer för en mer kostnadseffektiv klimatpolitik:

  • Den övergripande svenska klimatpolitiken bör fokusera på samarbete med andra länder. Grundproblemet är globalt och det finns internationella avtal som kan användas för mer globala lösningar.
  • Klimatpolitiken bör renodlas så att utformningen stämmer bättre med EU:s. Då blir det också enklare att anpassa den svenska klimatpolitiken till förändringar på EU-nivå.
  • Målet för transportsektorn (transporter exklusive inrikes flyg) bör överges och ingå i målen för den icke-handlande sektorn.
  • Överflödiga styrmedel som är riktade mot den icke-handlande sektorn bör tas bort. I dag har den svenska klimatpolitiken långt fler styrmedel än mål, och för den icke-handlande sektorn räcker det med ett mål och ett styrmedel.
  • Skogen och dess produkter bör inkluderas mer explicit i klimatpolitiken än vad som görs idag och i princip hanteras som andra utsläppskällor.
  • Frågor kring hur (incitamentsbaserade) styrmedel kan utformas för att på effektivast möjliga sätt använda skogen som ett instrument i klimatpolitiken bör utredas vidare. De praktiska svårigheterna är många och betydande. Icke desto mindre är skogen viktig i ett klimatperspektiv och kan därför spela en viktig roll i utformningen av en kostnadseffektiv klimatpolitik.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS