Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Ny satsning på kvinnojourerna i Kalmar län

ANNONS

LÄNET

Länsunionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) föreslår att kvinnojourerna i Kalmar län ska få dela på ett tillfälligt anslag på 120 000 kronor.

– Med nuvarande läge med covid-19, social distansering och fler som stannar hemma från arbete och utbildning finns en risk för en ökad utsatthet för våld i nära relationer. Regionen arbetar för närvarande med en översyn av riktlinjerna för organisationsbidrag. I väntan på detta vill vi stärka kvinnojourernas arbete och därför tillför vi nu dessa resurser, säger Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för folkhälsa, hållbarhet och psykiatri.

Beslut om det tillfälliga anslaget kommer att tas på regionstyrelsens sammanträde på onsdag.

”Kommunerna har ansvaret”

– Vi vill samtidigt understryka att det är kommunerna som har ansvaret för kvinnojourerna och deras grundfinansiering. Kvinnojourer har ett nära samband med socialtjänstansvaret som varje kommun har. Regionen har dock ett folkhälsoansvar som innebär att stötta bland annat kvinnor som utsätts för våld i nära relationer, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

För närvarande finns kvinnojourer i Kalmar, Västervik och Hultsfred/Vimmerby. Dessa hjälper dock kvinnor från hela länet.

– Detta tillfälliga anslag fördelas efter befolkningsunderlag och gäller för 2020. Satsningen finansieras via särskilda statsbidrag för innevarande år. I översynen som pågår av organisationsbidragen undersöks förutsättningar för att kunna ge stöd åt länets kvinnojourer från 2021 och framåt, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för folkhälsa, hållbarhet och psykiatri.
FOTO: PETER A ROSÉN
Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S). FOTO: PIERRE STJERNFELDT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS