Nya iPhone-modellen försenas mitt i julhandeln

Nya iPhone-modellen försenas mitt i julhandeln

2022-11-23 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

TEKNIK

Apples mobiltelefon iPhone 14 Pro försenas till kunderna. Enligt företaget är väntat leveransdatum satt till 27:e december – ett hårt slag för försäljningen under julhandeln. Beskedet kommer efter att Foxconn-fabriken, som tillverkar 70 procent av det globala iPhone-utbudet, drabbats av ett Covid-19-utbrott.

Omkring 92 procent av svenskarna har en smartphone, och för ungefär 47 procent av befolkningen handlar det om en iPhone. Siffrorna, som kommer från en undersökning genomförd av Internetstiftelsen, visar på att Apples flaggskeppsprodukt har ett stort fäste i Sverige. Något som även syntes tydligt när företaget i höstas presenterade och lanserade modell 14 av mobiltelefonen.

I flera månader innan produktpresentationen hade spekulationerna kring iPhone 14 varit många. Och när svaren kom, den sjunde september, var uppståndelsen och intresset för att köpa den nya mobilen stor. Butiker uppmanades att förbereda sig på högt tryck och kraftig efterfrågan, vilket också blev fallet.

Långa väntetider för iPhone 14 Pro

Kunder hade möjlighet att förboka ett exemplar av någon av de nya iPhone 14-modellerna från och med nionde september, och försäljningsstart ägde rum en vecka efter det. Men endast ett fåtal kunde få hem sina mobiler till dess. Väntetiden för en iPhone 14 Pro uppgavs vara mellan 4–5 veckor, och för en iPhone 14 Pro Max handlade det om mellan 5–6 veckor.

I takt med att tiden gick lugnade sig uppståndelsen och väntetiderna minskade. Men nu har man drabbats av ett bakslag i försäljningen. Detta gäller särskilt modellen iPhone 14 Pro, som blir försenad till kunderna på nytt.

27 december nytt beräknat leveransdatum

Beskedet om att modellens väntetider ökar kommer lagom till försäljningens högsäsong: julhandeln. Den nya iPhone-modellen kan tänkas vara en populär julklapp, men om man ännu inte beställt sitt exemplar av mobiltelefonen kommer den sannolikt inte ligga under granen i år. Enligt Apples hemsida är det nya beräknade leveransdatumet nämligen satt till 27:e december.

Väntetiden anses nu vara på en ”extrem nivå”. I USA har leveranserna förlängts med omkring 34 dagar. Det skriver David Vogt, analytiker på UBS, i ett meddelande till kunderna. I samma meddelande menar Vogt även att mellan 35–40 procent av iPhone-produkterna som säljs under det fjärde kvartalet säljs i december. I och med den stora efterfrågan och det ansträngda utbudet finns ökade risker för försening.

Kinesisk iPhone-tillverkare drabbat av Covid-utbrott

Beskedet om förseningar kommer kort efter att kontraktstillverkaren Foxconns fabrik i Kina drabbats av ett utbrott av Covid-19. Det var en dryg vecka innan nyheten om väntetiderna kom som det rapporterades om att fabriken erlagts med karantänsåtgärder för att stoppa smittspridningen. Fabriken har omkring 200 000 anställda, och en del av dem har flytt för att komma undan de hårda kinesiska åtgärderna, rapporterar Dagens industri.

Foxconn står för ungefär 70 procent av produktionen av det globala iPhone-utbudet. En stor del av leverantörskedjorna har därav sin startpunkt i den kinesiska fabriken. Kort efter att nyheten briserade meddelande Liu Young-way, som äger Foxconn-fabriken, att man sänker prognosen för årets tillverkning. 

Young-way sa tidigare att man ska göra allt man kan för att tillmötesgå efterfrågan under julhandeln, men det senaste beskedet är alltså att Pro-modellen inte kommer kunna levereras i tid till julafton. Något som, utöver kundbesvikelse, ska resultera i minskade intäkter för Foxconns smartphone-segment under årets fjärde kvartal, där såväl Black Friday som julhandeln ingår.

Inga väntetider för de billigare modellerna

Apples senaste smartphone består av fyra modeller: 14, 14 Plus, 14 Pro och 14 Pro Max. För de två förstnämnda är väntetiderna opåverkade, enligt Apples hemsida. Dessa är de billigaste modellerna i serien.

Generellt sett lägger konsumenterna stor vikt vid ekonomiska aspekter när de handlar, enligt ett uttalande från Tradera. Detta med anledning av det rådande världsläget, som präglas av inflationen. I årets julhandel kan billigare produkter därför premieras, vilket är en indikation på att många av Apples kunder kan ”byta ner sig” till någon av de två billigare modellerna för att hinna få produkten levererad i tid till julafton.

Foto: Imgur

Dela gärna artikeln med dina vänner: