Nya löner för de anställda inom Region Kalmar län

Nya löner för de anställda inom Region Kalmar län

2020-08-14 0 av Peter A RosénLÄNET

Intensivvårdssjuksköterskorna inom Region Kalmar län får ett lönelyft på 6,6 procent, i snitt, för 2020.

Operationssjuksköterskorna får 7,6 procent och anestesisjuksköterskorna får 7,8 procent, i snitt, för att nämna några exempel.

”Länsunionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) har sedan tidigare föreslagit en extra lönesatsning till medarbetarna på 20 miljoner kronor för jämställda löner. Därtill ska läggas 10 extra miljoner kronor för att öka lönerna inom dygnet runt-verksamheten. Genom handlingsplanen som nu upprättats baserat på resultat från årets lönekartläggning kan vi se vilka lönejusteringar som behövs för att minska osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Samtidigt kan vi också redovisa en bild över den totala löneökningen inom merparten av regionens yrkeskategorier”, skriver regionen i ett pressmeddelande på fredagen.

–  Handlingsplanen för jämställda löner handlar om att komma till rätta osakliga löneskillnader mellan kön. Vi har individuell lönesättning, vissa får mer och andra mindre. Vi ska ha en stor lönespridning och det ska löna sig att göra karriär inom regionen, säger Mattias Adolfson (S), regionråd med ansvar för personalfrågor (bilden).

–  Det här är ett arbete som påbörjades 2019 med översyn av värdering och gruppering av yrken. Analysverktyget med mera förändrades för att tydligare upptäcka osakliga löneskillnader. Det är positivt att vi blir allt bättre på att åtgärda de osakliga löneskillnaderna.

–  Genom den extra lönesatsningen på totalt 30 miljoner kronor som vi har gjort kan vi nu se till att minska de osakliga löneskillnaderna allt mer. Med över 7000 anställda är det ett väsentligt arbete för regionen. Vi ska se till att Region Kalmar län är en attraktiv, utvecklande och hälsosam arbetsplats, säger Mattias Adolfson.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se