Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Nya postregler införs från 1 april: Så påverkas din postlåda

ANNONS

BOENDE

Den 1 april 2023 införs postregler. Huvudregeln är att man ska få sin post i postådan. PostNord får dock anvisa en ny plats för postlådan inom 200 meter från huset, men inte om fastighetsägaren eller samfällighetsföreningen säger nej. Om arbetsmiljö är ett varaktigt hinder för att dela ut post kan husägaren ändå tvingas hämta posten på ett utlämningsställe.

Post- och telestyrelsen, PTS, har beslutat om föreskrifter för postutdelning som börjar gälla den 1 april 2023. Föreskrifterna ersätter de allmänna råd som gäller fram till dess. Reglerna har förbättrats efter remissomgången, men det finns fortfarande frågetecken kring hur postutdelningen kommer att fungera i praktiken.

Kan få gå 200 meter

Huvudregeln är att posten ska delas ut i mottagarens postlåda även i fortsättningen. Men PostNord, som ansvarar för den samhällsomfattande posttjänsten, kan anvisa en ny plats för postlådan inom 200 meter från huset.

”Vi vet sedan remissomgången att det framför allt är radhusägare som kommer att beröras. PostNord räknar med att 250 000 postlådor i radhusområden behöver flyttas till gemensamma postlåde­samlingar. I dagsläget flyttas 15 000 postlådor i radhusområden till postlådesamlingar varje år”, skriver Villaägarna.

Postlådesamling

Framöver kan även ägare av fristående villor och kedjehus påverkas. Enligt remissen skulle det till exempel kunna bli aktuellt att placera postlådor i en postlådesamling på ena sidan gatan. På sikt kan det också handla om paketleveranser.

Anledningen till förändring är att PostNord behöver effektivisera sin verksamhet eftersom vi skickar färre brev och fler paket. En förändring som sedan tidigare införts är utdelning av post varannan dag.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS