Nya riktlinjer i Kalmar län: Då ska du använda munskydd

Nya riktlinjer i Kalmar län: Då ska du använda munskydd

2021-03-31 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

LÄNET

”Smittskyddsläkaren skärper efter samråd med Folkhälsomyndigheten de regionala rekommendationerna för Kalmar län inför påsken”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Det allra viktigaste nu är att undvika alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder. Smitta sprids när vi träffas och med den brittiska varianten, som dominerar i vårt län, ser vi hur smittan sprids snabbare än tidigare, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

”Hon avråder kraftigt från att arrangera eller besöka sammankomster i samband med påsken.”

”Det är den kraftiga ökningen av smittspridningen de senaste veckorna i länet, den höga förekomsten av den brittiska varianten som bedöms vara mer smittsam och ett ökande tryck mot sjukvården som är bakgrunden till följande skärpning som inte bara gäller den kommande helgen:  

  • Förra veckan rekommenderades gymnasieskolorna i länet att bedriva en kombination av när- och distansundervisning från den 1 april till och med den 30 april.
  • När det gäller grundskolan rekommenderas att det lokala smittläget vägs in i bedömningen när huvudmännen beslutar om eventuell fjärr- eller distansundervisning för högstadiet under veckan efter påsklovet, det vill säga från den 12 april.
  • I de nya regionala rekommendationerna ingår också en uppmaning till alla att använda munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet så länge det finns en utbredd smittspridning i länet.
  • Använd munskydd på arbetsplatser upp till sju dagar efter det att arbetstagare med konstaterad infektion har vistats i verksamheten i smittsamt skede om inte tillräckligt avstånd mellan medarbetare kan säkerställas.

”De regionala rekommendationerna är ett tillägg till de befintliga nationella föreskrifterna och råden. Det allra viktigaste är fortfarande att träffa så få människor som möjligt och att hålla avstånd. Att använda munskydd i vissa situationer är en extra åtgärd för att ytterligare minska smittspridningen.”

”Sjukhusen i länet har ända sedan november förra året haft ett konstant högt tryck av covid-19-patienter. På onsdagen var det totalt 42 inlagda på sjukhusen och hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist befarar en ökning av antalet inlagda om smittspridningen fortsätter i nuvarande omfattning.”

– Det enda sättet att minska smittspridningen är att följa rekommendationerna. Påsken är i detta sammanhang en riskperiod då smittan kan öka ytterligare med fler inlagda och fler svårt sjuka som följd, säger Johan Rosenqvist.

FOTO

FREEPIK / REGION KALMAR LÄN

Dela gärna artikeln med dina vänner: