Nyhet: Kulturkanalen Oskarshamn har premiär nästa vecka

Nyhet: Kulturkanalen Oskarshamn har premiär nästa vecka

2020-05-16 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Här kommer en rykande färsk nyhet på kulturfronten i Oskarshamns kommun.

Kulturkanalen Oskarshamn visar sitt premiäravsnitt på fredag nästa vecka.

”En digital spelning är också en spelning”. Så lyder huvudparollen.

”Inställda konserter och sysslolösa kulturarbetare. En idé i coronatider som ska överleva krisen”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

”I Oskarshamns kulturhus har det byggts scen och dragits kablar. Ljussatts och ljudsatts. Xperiments lokaler har nu blivit en modern tv-studio med allt vad det innebär”, berättar kommunen i pressutskicket.

”Kulturkanalen Oskarshamn är ett annat sätt att ta del av lokal kultur för den som brukar göra det men förhoppningsvis också för en ny publik.”

 – Vi utgår från det ursprungliga uppdraget, alltså att våra invånare ska ha tillgång till ett brett utbud av lokala kulturupplevelser. Nu arbetar vi också extra mycket med att stödja lokala kulturaktörer när vi inte kan mötas och uppleva evenemang tillsammans. Det behovet vet vi är mycket stort, säger Peter O Ekberg, kulturchef i kommunen.

Brett utbud i kanalen

”Oskarshamns kommun kommer som vanligt att betala ett gage till lokala artister och andra medverkanden som uppträder i Kulturkanalen Oskarshamn. Men det blir inte bara liveakter, en hel del förinspelade program kommer kanalen också att bjuda på. Utbudet i tablån ska spegla det lokala kulturlivet, som ju är allt från hårdrock till kulturarv.”

 – Det här är ingen unik idé, det har gjorts i många kommuner under coronakrisen, men jag vill påstå att vi sticker ut med vår tanke om långsiktighet. Det kommer en tid efter corona och jag tror att det här konceptet fyller sin funktion och har en plats då också, säger Peter O Ekberg och fortsätter:

 – Det ska vara en kanal för våra invånare att vara stolta över och för utsocknes att vilja ta del av. Helt enkelt därför att vårt innehåll blir allmängiltigt, intressant, lustfullt och alltid aktuellt. Och som en extra bonus får vi visa vilken härlig plats Oskarshamns kommun är att bo på.

”Jobbas för högtryck”

”Kulturkanalen Oskarshamn blir alltså en viktig service till oskarshamnarna och ett sätt att uppfylla förvaltningens uppdrag, men också ett fönster för hela landet in till kommunen och vårt kulturliv och evenemangsutbud”, skriver kommunen.

 – Med vårt breda kultur- och musikutbud har vi alla förutsättningar att på sikt lyckas med detta, utan att för den skull ha ambitionen att bli en nationell tv-kanal, säger Peter O Ekberg.

”Nu jobbas det för högtryck för att Kulturkanalen Oskarshamn ska få sin premiär på fredag, den 22 maj. Då blir det ett livesänt program kallat Freda! Freda! På lördag sänds en livekonsert med de lokala världsstjärnorna The Quill.”

”Veckan efter följs av ytterligare direktsändningar, men också av förinspelade program som alla innehåller kulturrelaterade ämnen.”  

”Kanalen kommer också att fyllas med humorprogram och talk shows med och för barn, pysselprogram och musikkonserter”, skriver kommunen.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Från och med fredag nästa vecka kan du sitta vid datorn och njuta av Kulturkanalen Oskarshamn. FOTO: FREEPIK
Dela gärna artikeln: