O3:an åter på nät: Gick snabbare än väntat

O3:an åter på nät: Gick snabbare än väntat

2022-12-18 Av av Annicka GunnarssonSIMPEVARP

Efter drygt en veckas reparationsarbete så fasade Oskarshamnsverket 3, O3, in på elnätet under lördagen. Inom något dygn beräknas reaktorn leverera maxeffekt på 1450 megawatt.

Det var den 9 december som O3:an, landets största reaktor, togs ur drift för ett nio dygn planerat driftstopp. Reaktorn skulle återstartas den 18 december men reparationen gick snabbare än väntat. Redan på lördagen började reaktorn att fasa in på elnätet.

Stabil drift i vinter

Anledningen till driftstoppet var att delar av generatorn behövde repareras för att garantera en fortsatt stabil drift under de resterande vintermånaderna.

Generatorn är en tekniskt avancerad del med stort värde och det är en sammantagen bedömning som gjorts vad gäller tidpunkt enligt OKG AB.

Fem av sex

Nu är fem av Sveriges sex kärnkraftsreaktorer igång. Ringhals 4, där arbetet med att reparera den skadade tryckhållaren, förväntas åter i drift den 23 februari 2023.

FAKTA / OSKARSHAMN 3

  • Reaktorn gick från byggstart till att leverera el på mindre än fem år, från 1980 till 1985.
  • 2021 producerade reaktorn 11 terawattimmar (TWh) fossilfri el.
  • 2021 kom O3 på sjunde plats över de reaktorer i världen som förra året levererade mest elproduktion på årsbasis.
  • 2021 producerade O3 el som motsvarar den årliga elanvändningen för över en miljon svenska villor (ett modernt vindkraftverk kan årligen producera el för cirka 2 000 hushåll).

Foto: OKG AB

Dela gärna artikeln med dina vänner:

Annonsera digitalt lokalt