Officiellt firande av Nationaldagen och Svenska Flaggans dag i hela landet

Officiellt firande av Nationaldagen och Svenska Flaggans dag i hela landet

2021-06-06 0 av Annicka Gunnarsson


SVERIGE

Sveriges nationaldag firas idag, söndagen den 6 juni. Med anledning av pandemin blir även årets officiella nationaldagsfirande med kungafamiljen begränsat men det blir både invigning av utställning, firande på Skansen och tapto på Logården.

Nationaldagen inleds med invigning av utställningen ”Daisy. Kronprinsessan Margareta 1882–1920” av kungen. Invigningen sker digitalt och visas kl. 10.00 i Kungahusets och Kungliga slottens digitala kanaler. Utställningen visas på Kungliga Slottet fram till den 30 september 2021.

Officiellt firande på Skansen

Under kvällen närvarar Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel vid nationaldagsfirandet från Skansen i Stockholm. På uppdrag av Kungen delar Kronprinsessan ut årets fanor. Kung Carl XVI Gustaf håller ett tal från Logården på Kungliga Slottet i närvaro av Drottning Silvia.

Nationaldagskvällen avslutas traditionsenligt med att Arméns musikkår framför Arméns stora tapto från Logården på Kungl. Slottet. Taptot från Logården, i närvaro av Kungaparet, Kronprinsessparet, riksdagens talman samt statsministern, avslutar SVT:s nationaldagssändning.

Firandet från Skansen sänds i SVT 2 kl. 20.00.

Kungen besöker utställningen om kronprinsessan Margareta som visas på Kungliga slottet. ”Möt en prinsessa före sin tid. Daisy, kronprinsessan Margareta, 1882–1920. Utställningen visas på Kungliga slottet 6 juni – 30 september 2021” Foto: Sara Friberg Kungliga hovstaterna

FAKTA / NATIONALDAGEN & SVENSKA FLAGGANS DAG

Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Tidigare firades 6 juni enbart som ”svenska flaggans dag” och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809.

Foto: Linda Broström (överst) och Sara Friberg, Kungliga Hovstaterna