Oklart om kommunen får hota med höjd skatt i folkomröstningen: V säger nej

Oklart om kommunen får hota med höjd skatt i folkomröstningen: V säger nej

2021-08-24 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Kommer de omdebatterade formuleringarna om en eventuell skattehöjning att finnas med på valsedlarna i den lokala folkomröstningen i Oskarshamns kommun?

Det återstår att se.

– Vi har precis hanterat frågan i kommunstyrelsen och ärendet hänskjuts till ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde, som hålls den 7 september, berättar Lena Granath (V) på tisdagsförmiddagen.

– Anledningen är att kommunen har ställt frågan till SKR:s jurister, om huruvida förslaget till svarsalternativ strider mot gällande lagstiftning eller inte, säger hon.

Vänsterpartiet anordnade ett grupp- och medlemsmöte under måndagskvällen.

”Vi är, precis som tidigare, emot en stängning av Hultgården och Charlottagården i Misterhult”

LENA GRANATH (V), KOMMUNSTYRELSELEDAMOT

– Och vi är, precis som tidigare, emot en stängning av Hultgården och Charlottagården i Misterhult. Vi ville genomföra en folkomröstning redan från början.

”Borde ha sagt ja”

– Fullmäktige borde ha sagt ja till en folkomröstning från start – och vi i Vänsterpartiet argumenterade och röstade för en omröstning när beslut fattades. Majoriteten hänvisade till en rad olika paragrafer för att kunna avslå en omröstning – men oaktat vilka lagar, förarbeten och texter som det hänvisades till för att kunna avslå folkinitiativet, så kan man konstatera att majoritetens agerande inte kunde misstas. Man ville inte ha en folkomröstning, säger Lena Granath.

Andemeningen med lagstiftningen kring folkinitiativ är att medborgare ska kunna väcka frågor som har stöd av invånarna, betonar hon.

”Vi motsätter oss kraftigt att man vill använda sig av en skattehöjning i svarsalternativen”

LENA GRANATH (V)

– För mig och Vänsterpartiet var det glasklart. 2 242 röstberättigade invånare har skrivit under uppropet mot att stänga boendena i Misterhult. De har inte bara fyllt i vilket datum de skrev upp sina namn på listorna – de fyllde även i sina adresser och fyllde även i sina personnummer. Därför ville vi i Vänsterpartiet att en folkomröstning skulle genomföras.

– Vi motsätter oss kraftigt att man vill använda sig av en skattehöjning i svarsalternativen, säger Lena Granath.

I kommunstyrelsen lämnade hon in ett skriftligt yrkande från Vänsterpartiet.

Partiet vill att det ska se ut så här:

Röstsedel A: Vill du att äldreboendena Hultgården/Charlottagården i Misterhult ska öppnas? Ja.

Röstsedel B: Vill du att äldreboendena Hultgården/Charlottagården i Misterhult ska öppnas? Nej.

Röstsedel C: Vill du att äldreboendena Hultgården/Charlottagården i Misterhult ska öppnas? Avstår – Jag utnyttjar min rösträtt men tar inte ställning i frågan.

Foto: Vänsterpartiet

Dela gärna artikeln: