ON fick ingen inbjudan till pressträffen om arenaplaceringen: ”Dåligt skött”, säger Leif Axelsson (SD)

ON fick ingen inbjudan till pressträffen om arenaplaceringen: ”Dåligt skött”, säger Leif Axelsson (SD)

2022-04-13 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Klockan 11:30 på onsdagsförmiddagen höll Oskarshamns kommun en pressträff om arenaplaceringen – men ON:s redaktion fick ingen inbjudan.

Ett e-postmeddelande skickades förvisso till en informationsmejl som används för att hantera allmänna frågor – men den har inte redaktionen tillgång till, det är ON:s webbansvariga person som hanterar mejlen som kommer in i den lådan. Och det står uttryckligen på vår hemsida hur man ska göra för att komma i kontakt med redaktionen.

Två reportrar på Oskarshamns-Tidningen fick bevisligen nämnda inbjudan – men undertecknad, som har skrivit många artiklar om IK Oskarshamn, kommunpolitiken och den nya arenan, blev utan. Därför missade ON pressträffen.

– Vi har två lokala tidningar – det är dåligt att man inte förvissar sig om att inbjudan till en sådan här viktig presskonferens har gått fram till båda. Båda tidningarna ska få samma chans. Frågan är om den S-styrda ledningen gjorde så här medvetet för att en tidning skulle missa pressträffen – eller var det omedvetet? Det kan man fundera kring. Det här är en demokratifråga, säger Leif Axelsson, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun.

Leif Axelsson
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

”Vi har två tidningar i Oskarshamns kommun – och vi måste behandla dem på samma sätt”

LEIF AXELSSON (SD)

– Vi har två tidningar i Oskarshamns kommun – och vi måste behandla dem på samma sätt. Jag undrar hur kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) har tänkt – varför förvissade han sig inte om att inbjudan hade hamnat rätt, både på OT och ON? Det är dåligt skött. Vi ska vara jäkligt rädda om våra tidningar. Det handlar om läsarna – om att få ut budskapet.

”Det är beklagligt”

LEIF AXELSSON

– Det här är beklagligt. Det är upp till Andreas Erlandsson att förklara sig för Oskarshamns-Nytts läsare. Det är hans skyldighet, säger Leif Axelsson.

Kommunen har glömt bort, eller missat att bjuda in, ON vid en handfull olika pressträffstillfällen sedan vår nyhetssajt startades 1 februari 2020.

”Man kan inte begå samma fel gång efter gång och sedan be om ursäkt. Det är inte hållbart”

LEIF AXELSSON

– Man kan inte begå samma fel gång efter gång och sedan be om ursäkt. Det är inte hållbart. Oskarshamns-Nytt har många läsare, både innanför och utanför kommunen – och utanför länet, efter vad jag har förstått. Oskarshamns-Nytts läsare är lika viktiga som Oskarshamns-Tidningens läsare. De måste skärpa till sig inne i stadshuset. Och det är kommunalrådets ansvar att se till att inbjudningar hamnar rätt, betonar Leif Axelsson.

Han understryker också att ingen skugga ska falla över Oskarshamns-Tidningen.

”Det är inte OT:s fel”

LEIF AXELSSON

– Det är inte OT:s fel. Det är inte deras skyldighet att kontakta Oskarshamns-Nytt inför pressträffar.

ON pratar med Andreas Erlandsson. Han berättar att det hela beror på en miss – den som skickade ut inbjudan hade inte tillgång till undertecknads e-postadress. Därför gick vederbörande in på ON:s sajt och valde att skicka till mejladressen som är till för allmänna frågor, trots att det under den adressen klart och tydligt står Kontakta redaktionen på en länk. Där ska man således trycka. Men det skedde inte.

Mejl skickades dock direkt till två reportrar på OT. Hur det kunde bli så har inte kommunledningen något bra svar på.

”Jag blev jätteförvånad när ditt mejl kom i dag”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE

– Så jag blev jätteförvånad när ditt mejl kom i dag. Jag trodde att du var inbjuden, säger Andreas Erlandsson.

Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn, talar på ett fullmäktigemöte
Andreas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

– Jag kan bara be om ursäkt. Ingen av oss hade någon avsikt med detta. Vi är bedrövade över att det blev som det blev, betonar han.

Men du får hålla med om att det är lite konstigt. Ni vet ju att jag skriver merparten av artiklarna på Oskarshamns-Nytts sajt – om inte vederbörande hade min e-postadress, så hade garanterat någon annan den inne i stadshuset. Den är lätt att hitta…

– Ja, och nu är det bestämt att kommunikationsavdelningen ska skicka ut alla inbjudningar i fortsättningen, svarar Andreas Erlandsson.

I och med att det har hänt tidigare, på olika sätt, så började jag undra om det är något annat som ligger bakom. Och nu började jag fundera på om jag blev straffad för att jag i slutet av förra veckan var först med att avslöja att det är tänkt att den nya hockeyarenan ska ligga på tennisklubbsområdet…

– Nej, nej, det var ett misstag, inget annat, säger Andreas Erlandsson.

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn