Oppositionsrådet Mathias Karlsson svarar Lisbeth Lindberg (L): ”Jag gör inte det här för att jäklas”

Oppositionsrådet Mathias Karlsson svarar Lisbeth Lindberg (L): ”Jag gör inte det här för att jäklas”

2022-05-04 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Oppositionsrådet Mathias Karlsson, som nyligen lämnade Liberalerna och startade det nya Kustlandspartiet, borde avgå genast.

Det anser Lisbeth Lindberg (L), vilket vi skrev om tidigare på onsdagen.

Mathias Karlsson säger att han har förståelse för ilskan.

– Men jag gör inte det här för att jäklas. Jag vill att det ska bli så bra som möjligt, understryker han.

Vilka liberaler var det som sa att de tycker att du ska vara kvar som oppositionsråd tills processen med att ta fram en ersättare är klar?

– Nej, jag kan inte berätta det.

”Jag har sagt att jag ska lämna oppositionsrådsposten. Det är det som gäller”

MATHIAS KARLSSON

– Det är en diskussion som pågår, naturligtvis. Det är också en diskussion som pågår med de andra partierna (Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, som Liberalerna har valsamverkan med). Jag har sagt att jag ska lämna oppositionsrådsposten. Det är det som gäller. Om Liberalerna har något annat önskemål, så får de återkomma med det. Det är upp till dem, säger Mathias Karlsson.

– Lämnar jag för tidigt, så skulle exempelvis Sverigedemokraterna kunna lägga fram ett eget oppositionsrådsförslag på fullmäktigesammanträdet på måndag. Då har inte de andra hunnit formera sig än. Kristdemokraterna skulle också kunna lägga fram ett eget förslag, vilket skulle kunna innebära att Liberalerna blir av med sina poster. Men lämnar jag oppositionsrådsposten precis efter fullmäktigesammanträdet på måndag, så finns inte den möjligheten längre. Då är det hålet täckt.

– Då kan Liberalerna fortsätta med processen i lugn och ro tillsammans med de andra partierna.

Så du lämnar oppositionsrådsposten på måndag kväll?

– Ja, eller på tisdag morgon.

– Sedan kan ersättaren tillsättas på fullmäktigesammanträdet i juni.

Du har inte stannat kvar på oppositionsrådsposten av ekonomiska skäl?

– Nej, det handlar inte om några sådana grejer. Men jag vill inte riskera att Liberalerna inte hinner prata om detta – eller att det går för fort. Det här är jätteviktigt. Både Liberalerna och de andra partierna måste hinna hantera detta. Jag värnar om processen. Men jag personligen vinner inget på det, betonar Mathias Karlsson.

Men genom att stanna kvar har du alltjämt insyn i ”maktens korridorer”. Du var exempelvis med på kommunstyrelsens arbetsutskottsmöte på tisdagen…

– Ja, just det – men jag sa att jag skulle lägga av efter kommunfullmäktige. Så jag skulle vara kvar fram till dess. Min ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott, Ingemar Lennartsson (KD), var dessutom i skogen och jobbade i går. Annars hade han kunnat hoppa in för mig. Men han räknar med att hoppa in i stället för mig på nästa möte med kommunstyrelsens arbetsutskott.

Johanna Wyckman (Liberalernas länsordförande) säger att partiet har varit tydligt med att du ska avgå omgående – och att du har skrivit under ett kontrakt där du intygar att du ska avgå från dina poster om du inte längre är medlem. Hur ser du på det?

– Det är en försäkran som innebär att man ska lämna sina platser. Men man ska inte göra det på ett sätt som skadar partiet. Man ska göra det på ett bra sätt. Det är inte dagen det handlar om. Man ska lämna sina poster, vilket jag också gör. I regionen har jag redan avsagt mig alla poster – för där vet jag att det finns en bra landningsbana.

”I Oskarshamns kommun har Liberalerna inte ens en styrelse för närvarande, vilket innebär att man inte kan tillsätta de här posterna”

MATHIAS KARLSSON

– I Oskarshamns kommun har Liberalerna inte ens en styrelse för närvarande, vilket innebär att man inte kan tillsätta de här posterna. Om man bryr sig om demokrati och öppenhet, och att medlemmarna ska få tycka till, så måste man ha ett årsmöte först. Man måste ha en legitimitet. Det har man inte i dag. Partiet saknar ordförande, viceordförande och sekreterare. Det finns ingen styrelse. Den är upplöst. Man har styrelseledamöter, men det räcker inte. Man måste låta medlemmarna vara med i en nomineringsprocess. Det är inte upp till en styrelse, som inte existerar, att säga att ”det här fixar vi”. Medlemmarna måste få vara med och bestämma.

– Det vore jättekonstigt om man inte hanterade det på det viset.

Mathias Karlsson, som numera är partiledare för Kustlandspartiet, betonar också att han vill ha en bra relation med Liberalerna framöver.

– När man tar ett sådant här steg som jag har gjort, så känner vissa att man har trampat dem på tårna – men det var inte meningen på något sätt. Jag hoppas att de vill ha en bra relation med mig framöver, säger han.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: