Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oro för höga elpriser – energiministern utlovar 60 miljarder till hushåll och företag

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

Energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) besökte på tisdagen, den 23 augusti, Södra Cell, för samtal och rundvandring.

Elpriserna stod högt på agendan, och ministern lyfte regeringens nyligen presenterade högkostnadsskydd för höga elpriser. Det ska ge återföring om 60 miljarder kronor till hushåll och företag, särskilt här i södra Sverige.

På Södra Cell träffade ministern ledning och medarbetare, under ledning av platschef Karin Dernegård.

Foto: Robert Rapakko

Delegationen fick en rundvandring genom delar av verksamheten, vilken avslutades på sodapannans tak med en vy över hela kombinatet.

Samtalen rörde allt från arbetsmiljö, digitalisering, lokalt energiarbete och reduktionsplikten.

Imponerad

Energiministern var märkbart imponerad av verksamheten som förutom att producera pappersmassa också producerar fjärrvärme, grön el och biobränsle.

Minister
Foto: Robert Rapakko

Vid besöket lyfte medarbetare från Södra vikten av långsiktiga spelregler för energipolitiken för att företaget ska kunna investera och utvecklas. Bland annat står företaget inför stora investeringar i biodrivmedel.

”Det är ett oroligt läge för många. Husägare får ont i magen bara de tänker på elräkningen. Inte minst här i de södra delarna av vårt land. Pensionärer och barnfamiljer undrar hur de ska få ihop ekonomin. Så ska det inte vara”

KHASHAYAR FARMANBAR (S), ENERGI- OCH DIGITALISERINGSMINISTER

– Jag håller helt med. Energipolitiken behöver långsiktighet och stabilitet, så att både företag och hushåll kan känna en trygghet. Därför vill vi sätta oss ner med alla partier, för att nå en ny energiöverenskommelse. Tyvärr har bland annat Moderaterna avfärdat detta, säger Khashayar Farmanbar.

Ett givet ämne vid besöket var de höga priserna på el, som slår hårt mot många hushåll och företag.

Högkostnadsskydd

– Det är ett oroligt läge för många. Husägare får ont i magen bara de tänker på elräkningen. Inte minst här i de södra delarna av vårt land. Pensionärer och barnfamiljer undrar hur de ska få ihop ekonomin. Så ska det inte vara. Därför vill den socialdemokratiska regeringen införa ett högkostnadsskydd för elpriser. 60 miljarder av de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät ska återföras på kort sikt och vi förväntar oss att minst 30 miljarder av dessa ska komma de hushåll som drabbats av höga elpriser till del, säger Khashayar Farmanbar.

Foto: Robert Rapakko
Foto: Robert Rapakko

På bilderna syns:
Karin Dernegård (platschef Södra Cell Mönsterås), Henrik Brodin (energichef, Södra), Marcus Svensson (Head of Public Affairs), Catrin Gustavsson (affärsområdeschef, Södra Innovation och Nya affärer), Tobias Runesson (underhållschef, Södra Cell Mönsterås), Magnus Tyrberg, (energisamordnare, Södra Cell Mönsterås), Mattias Dunberg (vice ordförande, Pappers avdelning 24), Sara Löfgren (kommunikationsansvarig, Södra Cell Mönsterås), energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) och Sanna Fransson (sakkunnig).

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS