Oskarshamns AIK:s assisterande tränare sågar domarnivån efter förlusten mot Gais: ”Otroligt pinsam”

GÖTEBORG/OSKARSHAMN

Fotboll

Ettan Södra

Gais – Oskarshamns AIK 3–0 (0–0)

Målen: Axel Henriksson (59:e minuten), Rickard Emeka Friday (66) och Gustav Lundgren (70)

Publik: 1 812 betalande (Gamla Ullevi i Göteborg).

– Jag tycker att domarnivån var otroligt pinsam i den här matchen. De hade en spelare (Michael Kargbo) som tappade det helt och slog till en av våra spelare (Nikita Berenfelds). Linjemannen på vår sida såg situationen, men domaren vågade inte plocka fram det röda kortet – trots att det var en solklar utvisning. Man brukar undvika att kritisera domarna – men det går inte att skydda dem i alla lägen. Där avgjordes matchen, säger Oskarshamns AIK:s assisterande tränare Daniel Ahonen-Örn (bilden) efter 0–3-förlusten borta mot Gais på torsdagen.

Situationen som han pratar om slutade med att Michael Kargbo och Nikita Berenfelds fick varsin varning i den 48:e minuten – vid ställningen 0–0.

”Domarna valde att ignorera det som hände. Det är tråkigt att de inte vågade ta det beslutet”

DANIEL AHONEN-ÖRN, ASSISTERANDE TRÄNARE I OAIK

– Domarna valde att ignorera det som hände. Det är tråkigt att de inte vågade ta det beslutet.

Dino Demo var huvuddomare – och Camilla Stendahl samt Abdinaser Bashir var assisterande domare.

– Det var helt rätt att Nikita fick gult, i och med att han drog i honom. Men det spelar ingen roll. Deras spelare tappade det – vevade och träffade med ett slag mot huvudet på Nikita. Med en VAR-granskning hade Kargbo blivit avstängd i tre matcher. Här blev det inte ens en utvisning. Och sedan sägs det att domare inte avgör matcher, säger Daniel Ahonen-Örn.

”Säger en del”

– Till och med hela Gais-sidan trodde att det skulle bli utvisning – och det säger väl en del.

– Man kan välja att säga att vi förlorade med 3–0. Ja, men det stod 0–0 när detta hände – och vi hade haft 75 procent av matchen fram till den här situationen. Det är klart som tusan att det hade blivit en helt annan matchbild om Gais hade fått en utvisning där. Det går inte att ignorera det. Det var ett jättestort misstag.

Tabelltolvan OAIK, som nu har fyra mållösa förlustmatcher i följd i seriespelet, möter jumbon IFK Malmö hemma på Arena Oskarshamn på söndag. Malmöiterna har fyra pinnar upp till Oskarshamn, som bara har en pinne ner till den negativa kvalplatsen.

– Ja, matchen på söndag är väldigt viktig. Men vi åker från Göteborg som ett mycket bättre fotbollslag. Det är känslan. Och det känns skönt. Jag tror att polletten trillade ner hos en hel del spelare i dag. Det var kul att se, säger Daniel Ahonen-Örn.

Ja, det var ett fall framåt i dag…

– Ja, vi var bäst på plan i 59 minuter. Det måste jag säga – utan att vara enögd. Vi var riktigt bra – framför allt i första halvlek. Gais-supportrarna buade till och med åt det egna laget – då vet man att man gör mycket rätt där ute. Vi borde ha haft en ledning i paus. Och vi borde nog ha fått en straff också. Men man får inget gratis när man befinner sig i vår situation.

– Sedan liknar de två första målen de två första som vi släppte in mot Olympic. Vi hade kontroll på situationen, men vi missade en spelare i boxen. Och helt plötsligt stod det 1–0. Därifrån var det Gais som ägde matchen. Vi hittade inte tillbaka efter det. Det är synd att det blev 3–0, för det speglar inte alls matchen. Det är min analys, säger Daniel Ahonen-Örn.