Oskarshamns kommun börjar med sms-avisering för snabb information till kommunens invånare

Oskarshamns kommun börjar med sms-avisering för snabb information till kommunens invånare

2021-11-01 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMNS KOMMUN

Nu kan du få snabb information vid akuta vattenläckor och planerade arbeten på vattenledningsnätet tack vare en ny sms-tjänst som Oskarshamns kommun har investerat i. Det meddelar gatuchefen Arne Erlandsson i ett pressmeddelande.

Oskarshamns kommun har investerat i en sms-tjänst för att enkelt och snabbt kunna informera dig som invånare. Till att börja med kommer den användas vid driftstörningar, som till exempel vid akuta vattenläckor eller planerade arbeten på vattenledningsnätet. 

– Vi vet att när vattnet plötsligt stängs av är det något som påverkar våra invånares vardag. Tidigare har vi lagt lappar i brevlådan, men med det här systemet kan vi skicka ut informationen direkt, så slipper det bli en tråkig överraskning när man kommer hem från jobbet och har bråttom att börja med maten. Med bättre förvarning blir det lättare att lösa situationen, säger Arne Erlandsson, gatuchef, Oskarshamns kommun. 

Sms-tjänst för samhällsinformation

Oskarshamns kommun samarbetar med leverantören Blue Idea, som hämtar information om mobilabonnemang från Sveriges alla mobiloperatörer. Det är en tjänst som är till för att sprida samhällsinformation och får aldrig utnyttjas i reklamsyfte. Blue Idea används av många av Sveriges kommuner, och har under året exempelvis också införts i Mönsterås kommun. 

Många mobilnummer finns redan i systemet, men har du en telefon som inte är skriven på dig utan på ett företag behöver du själv gå in och registrera dig. Om du inte vill registrera ditt mobilnummer, funkar istället e-post. Du kan också välja att få informationen till ditt fasta nummer – då ringer det i telefonen och informationen ges som ett uppläst meddelande. 

Vill du inte ha några utskick kan du såklart avanmäla ett eller flera av dina telefonnummer eller mejladresser i ett formulär på oskarshamn.se. 

– Det känns väldigt bra att vi förbättrar informationen till våra invånare med det här systemet. Nu startar vi upp med vatten och avlopp, men målet är att utöka med annan typ av information också, som exempelvis trafik, säger Maria Ihse, kommunikationschef, Oskarshamns kommun.

”Tacksam effektivisering”

Lappar i brevlådan kommer inte att försvinna i första taget. Vid varje utskick av sms skapas också en lista med aktuella adresser för störningen som inte är registrerade och alltså inte tagit emot informationen. Dessa kommer fortsättningsvis få lapp i brevlådan, men med en uppmaning att anmäla sig till sms-systemet. 

– Det här blir en tacksam effektivisering för oss och en klar förbättring för våra invånare, så vi hoppas såklart att så många som möjligt vill ansluta sig, avslutar Arne Erlandsson.

Arne Erlandsson, gatuchef på Oskarshamns kommun. Foto: Oskarshamns kommun

Foto: Freepik (överst)

Dela gärna artikeln: