Oskarshamns kommun har pausat inköpen från Kronfågel

Oskarshamns kommun har pausat inköpen från Kronfågel

2021-06-01 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

– Det har varit en jättediskussion om Kronfågel under den senaste tiden och vi har fått många frågor kring detta. Jag kan berätta att vi har pausat allt vårt inköp från Kronfågel, berättar Yvonne Bergvall (S), som är ordförande i tekniska nämnden i Oskarshamns kommun.

– Utifrån att man inte håller den djurhållning som vi har i vår upphandling. Vi köper en del från Guldfågeln nu – och vi kommer inte att ha något med Kronfågel att göra förrän de redovisar att de håller sig till djurlagskraven. Vi har dessutom ställt lite högre krav än vad lagen säger – för vi tycker att djurhållningen är jätteviktig. De måste kunna redovisa för oss att de håller det.

”Nu har de bara sagt att de jobbar med det – och det är inte godtagbart för oss. Vi vill ha bevis på att man sköter det – annars blir det inget”

YVONNE BERGVALL (S), ORDFÖRANDE I TEKNISKA NÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Nu har de bara sagt att de jobbar med det – och det är inte godtagbart för oss. Vi vill ha bevis på att man sköter det – annars blir det inget.

Då har ni Guldfågeln i stället?

– Ja, vi hade handlat upp från båda – så vi använder den delen av avtalet och sätter press på Kronfågel, säger Yvonne Bergvall.

Det var Aftonbladet som nyligen avslöjade allvarliga brister i hanteringen av kycklingar.

Kycklingarna skållas levande i hett vatten och personer som tidigare har varit anställda på Kronfågel har berättat om djurplågeri.

Dela gärna artikeln: