OSKARSHAMNS KOMMUN MILJONSATSAR: Avgiftsfria busskort till barn och ungdomar i sommar

OSKARSHAMNS KOMMUN MILJONSATSAR: Avgiftsfria busskort till barn och ungdomar i sommar

2022-02-21 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

På måndagen berättade bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) att majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – går fram med en tilläggsbudget i Oskarshamns kommun under våren.

Den kommer att presenteras i sin helhet inom kort.

– Men i den tilläggsbudgeten så kommer vi att återinföra busskort för ungdomar i kommunen under sommaren.

– Det handlar om ungdomar oavsett skola, som är folkbokförda i Oskarshamns kommun, som slutar årskurs sex nu och sedan upp till och med årkurs två på gymnasiet. De kommer att få ett busskort, med ett obegränsat antal resor, som gäller under sommarlovet.

– Det innebär att om man läser på gymnasiet i en annan kommun, så kommer man att få det. Likadant om man går på en grundskola i en annan kommun.

”Nu är restriktionerna avskaffade och då bedömer vi att vi kan göra den här satsningen”

ANTON SEJNEHED (S), ORDFÖRANDE I BILDNINGSNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Vi hade det här 2018, då det var en nationell satsning. Sedan har regionen möjliggjort för kommuner att köpa till detta. Vi planerade att göra det förra året – men då fanns det en rekommendation om att man inte skulle åka kollektivt (på grund av pandemin). Nu är restriktionerna avskaffade och då bedömer vi att vi kan göra den här satsningen, säger Anton Sejnehed.

Får de bara åka inom kommunen?

– Busskortet gäller i hela länet – men vi har frågat om man kan begränsa det för de allra yngsta. Vi vet ännu inte om det kommer att vara möjligt. Men grundregeln är att det är inom hela länet – sedan får vi se om det blir begränsningar för de yngsta.

Hur mycket pengar lägger ni på detta?

– Det handlar om cirka 1 900 barn och ungdomar. Och kostnaden är 538 kronor per barn/ungdom. Det innebär att kostnaden landar strax över en miljon kronor. Men i budgeten reserverar vi 1,5 miljoner kronor. Det är väl tilltaget, men vi gör det om det tillkommer något som är kopplat till detta.

– Vi tänker att det är positivt att barn och ungdomar i den här åldern kan resa och ta sig till och från aktiviteter, säger Anton Sejnehed.

Foto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: