Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamns kommun slutar med sop- och latrintömning på öar där det krävs båttransport

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

På onsdagen tog en enig bildningsnämnd ett beslut om att fritidskontoret i Oskarshamns kommun inför den stundande sommaren ska sluta med sop- och latrintömning på öar där det krävs båttransport.

Nämnden ger fritidschefen i uppdrag att se till att informationsskyltar sätts upp på platserna i fråga, så att besökare får veta vad som gäller.

Fritidskontoret har ansvaret för sop- och latrintömningen på kommunens 16 offentliga badplatser samt på tre skärgårdsöar: Kiddeholmen, Måsskär och Fläskö.

”Vi kan inte göra det här längre”

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

– Vi kan inte göra det här längre – och vi bedömer att det här inte är en prioriterad uppgift för oss, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamn, sitter och argumenterar och gestikulerar
Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

”Utöver de öar som fritidskontoret sköter tömning på har länsstyrelsen tömning på ett flertal öar som ligger inom olika naturreservat i skärgården. Vidare sköter även fritidskontoret viss soptömning på egna anläggningar såsom exempelvis vid fotbollsplaner och motionsspår. Fritidskontoret har ingen egen utrustning, såsom båt och motor som krävs till tömningen i skärgården, utan har genom åren gjort särskilda överenskommelser med medarbetare eller köpt in tjänsten via extern firma. Kostnaderna har senaste åren hamnat på mellan 30 000 och 40 000 kronor per sommarsäsong. Mängden sopor och latrin har under de senaste åren minskat på öarna. Soporna är av typen som borde kunna tas tillbaka till land av den som fört ut dem till öarna. Sopornas innehåll är till stor del flaskor, engångstallrikar och andra typer av sopor som kan härledas till dagsturer. Alltså sopor som inte kommer från turister utan troligen från dagsturande invånare då dessa öar ligger nära fastlandet. Toaletter och sopställen finns inte utmärkta på Eniro på sjön, men finns utmärkta på fysiska sjökort”, skriver bildningschefen Lotta Lindgren och fritidschefen Daniel Stenberg i beslutsunderlaget.

De konstaterar att ovannämnda beslut kommer att medföra engångskostnader för fritidskontoret, kopplat till etablering av byggnader.

Arkivfoto: Thomas Wennerklint

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS