Oskarshamns kommunalråd efter beskedet om slutförvaret: ”Betyder mycket”

Oskarshamns kommunalråd efter beskedet om slutförvaret: ”Betyder mycket”

2021-12-08 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

”Under onsdagen meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) att ett beslut om slutförvar av använt kärnbränsle kommer under början av 2022. Beskedet mottogs med lättnad och glädje i Oskarshamns kommun.”

Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

”Ministern meddelade på en presskonferens att beslutet håller på att skrivas fram och att man räknar med att anta det den 27 januari 2022. Presskonferensen gav inte svar på vilket regeringens beslut blir, men att det nu finns ett datum välkomnades i Oskarshamn.”

”Äntligen vet vi att det kommer ett beslut”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMN

– Äntligen vet vi att det kommer ett beslut och att vi kommer kunna göra en tidsplan att arbeta efter, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

”Annika Strandhäll uppmärksammade under presskonferensen att hon förstår att det är viktigt för Oskarshamns och Östhammars kommun, som klivit fram och sagt sig vara beredda att ta ett stort ansvar, att man också får ett besked.”

”Väntat på regeringen”

– Det betyder mycket för vår kommun, det är jobb och framtid och det är en fråga där vi känt mer och mer på sistone att vi fått ta allt ansvar men inte fått något gehör alls för vår kommuns beslut och våra synpunkter, säger Andreas Erlandsson.

”Svensk Kärnbränslehantering lämnade 2011 in en ansökan om att få bygga ett slutförvar i Forsmark, Östhammars kommun. Regeringen skickade sedan frågan på remiss. Sju år senare, 2018, godkände Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ärendet.”

 – Östhammars kommun tog sitt vetobeslut i frågan hösten 2020, det sista beslut som krävdes. Efter det har vi bara väntat på regeringen, vår kommun och Östhammars, säger Andreas Erlandsson.

”Vi har fått information och haft dialog med regeringen under dagen”

ANDREAS ERLANDSSON

”Oskarshamns kommun har också tagit ställning i vetofrågan, ett vetobeslut som byggde på att frågan om slutförvar och utökning av mellanlagrets kapacitet skulle behandlas i en gemensam process. Den hållningen har hängt med ända sedan 1978 då Oskarshamns kommun godkände mellanlagring av kärnavfall i kommunen. Redan då klart formulerat i beslutet att mellanlagret inte på något vis skulle betraktas som ett slutförvar.

”Anmärkningsvärd hantering”

”Det var därför med både besvikelse och förvåning som Andreas Erlandsson under hösten tog emot beskedet att regeringen delade på frågorna och tillståndet för mellanlagret utökades, tvärt emot kommunens önskan.”

– Det var en anmärkningsvärd hantering från regeringen, där man öppnade upp för att köra över en kommun som tagit och tar ett stort nationellt ansvar för hela Sveriges kärnavfall, sa Erlandsson då.

Inför dagens besked från regeringen var dock hanteringen en annan.

– Vi har fått information och haft dialog med regeringen under dagen, vilket vi inte haft tidigare under hösten, och då uttryckt vår besvikelse över. Vi är glada att den nya regeringen förstår vilken stor fråga det här är för vår kommun, säger Andreas Erlandsson.

Dela gärna artikeln: