Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamnsbördiga Ebba Årsjö tilldelas Victoriapriset 2022 efter medaljregnet i Paralympics

ANNONS

PARASPORT

Oskarshamnsbördiga Ebba Årsjö tilldelas Victoriapriset 2022 för att hon vid vinterns Paralympics i Peking vann två guldmedaljer i alpin kombination och slalom samt brons i störtlopp. Det var Sveriges första alpina medaljer i Paralympics på 20 år. Innan succén i Paralympics hann hon dessutom med att vinna dubbla guld vid Para-VM i norska Lillehammer.

”Det känns väldigt hedrande att få ett så fint pris. Det är det finaste priset jag har fått hittills och när man ser listan på alla som har fått priset tidigare och vilka som delar ut det så blir jag väldigt hedrad”, säger Ebba Årsjö i ett pressmeddelande från Parasport Sverige på tisdagen.

Ebba inledde sitt första Paralympics i vintras med bronset i störtlopp följt av en fjärdeplats i Super-G. Efter guldet i alpin kombination hade hon slagläge i storslalom också, men kraschade illa. Mot alla odds och trots stora smärtor i knäet så kunde Ebba redan dagen efter köra hem ytterligare ett guld, denna gång i slalom.  

– Det har varit ett helt sjukt år. Jag hade vissa mål uppsatta och jag är glad att jag kunde nå alla. Tänker man tillbaka några år och hela min resa så har mitt liv vänts upp och ner totalt.

Första gången priset går till en paraidrottare

–  Det har varit ett fantastiskt idrottsår och därför känns det extra roligt att priset för första gången går till en paraidrottare. Ebba Årsjö har stått för otroliga prestationer under 2022 och är en välförtjänt vinnare, säger Stephan Rimér, ansvarig för Victoriadagarna.

”Alla de bästa idrottarna i Sverige genom tiderna har fått det här priset, men aldrig någon paralympier. Det kom några tårar faktiskt” 

Ebba Årsjö, paraidrottare

Fantastisk förebild

Det är inte bara många världsstjärnor utan också stora förebilder på listan av tidigare pristagare; från Ingemar Stenmark till Nils Van Der Poel och nu är tiden alltså inne för en paralympier. 

– Det här är så oerhört kul och en stor heder Ebba är en sån fantastisk förebild dels i sitt idrottande, men också hur hon pratar om och hanterar sin funktionsnedsättning, hon vänder det till att bli en styrka. Den inspirationen är viktig för parasporten i Sverige, men förhoppningsvis inspirerar det också de med funktionsnedsättning som ännu inte hittat in i idrotten. Så stort och återigen så, så roligt, uttrycker Åsa L Norlin, ordförande i Parasport Sverige och Sverige Paralympiska Kommitté.

Ebba Årsjö på prispallen
Ebba Årsjö på prispallen i Paralympics i Peking. Foto: Parasport Sverige

FAKTA / VICTORIAPRISET

Victoriapriset har delats ut årligen sedan 1979 och är ett av Sveriges finaste idrottspriset. Priset delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten den 14 juli 2022 till en eller flera idrottare som utfört en extra meriterande bedrift under året. Victoriakonserten sänds i SVT1 och SVT Play den 14 juli.

Några av de idrottare som fått ta emot det ärofyllda priset är Nils van der Poel, Henrik Lundqvist, Sarah Sjöström, Charlotte Kalla, Henrik Larsson, Anja Pärson, Therese Alshammar, Magdalena Forsberg, Peter Forsberg och Ingemar Stenmark. Stenmark var den första som tog emot priset 1979.

Foto: Parasport Sverige

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS