Över 35 000 vill ha en djurskyddsminister – namninsamling har lämnats till de båda statsministerkandidaterna

Över 35 000 vill ha en djurskyddsminister – namninsamling har lämnats till de båda statsministerkandidaterna

2022-09-12 Av av Oskarshamns-Nytt
SVERIGE

Söndagen den 11 september, samma dag som riksdagsvalet ägde rum, avslutades Djurens Rätts namninsamling för ett inrättande av en djurskyddsminister och en expertmyndighet för djurskydd. Nu har de 35 198 namnen överlämnats till statsministerkandidaterna inför regeringsbildandet.

Djurens Rätt har överlämnat 35 198 namnunderskrifter till de båda möjliga statsministerkandidaterna Ulf Kristersson och Magdalena Andersson. Någon av dessa kommer få chansen att bilda en regering den kommande mandatperioden. Djurens Rätt gläds åt att så många skrivit under för ett stärkt djurskydd i Sverige.

– Att så många vill se en djurskyddsminister i regeringen visar återigen att djurskydd är en viktig fråga för svenska folket. Jag vill verkligen tacka alla som engagerat sig för att lyfta djurens röst i valrörelsen och som skrivit under namninsamlingen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Ansvar för djurskyddsfrågor

Namninsamlingen handlar om att det inte finns någon minister eller myndighet med ett prioriterat ansvar för välfärd för de djur som lever sina liv i djurfabriker. Som det varit hittills har ansvaret för djurskyddsfrågor legat på landsbygdsministern och på en myndighet som tillhör Näringsdepartementet.

Detta leder till ett dubbelt ansvar som är svårt att kombinera. Allt för ofta ser vi att djurskyddsfrågor prioriteras ner och att de frågor som får plats är de som bara skrapar på ytan för att inte utmana djurfabrikernas ekonomiska intressen. Detta trots att det finns mycket att göra för att kunna kalla svenskt djurskydd för världens bästa.

– En djurskyddsminister och tillhörande myndighet skulle lyfta djurens perspektiv till politisk nivå. Här kan kunskap samlas, idéer utvecklas och underlag skapas för välgrundade beslut som säkerställer ett starkt djurskydd i Sverige. Det är dags att djurskyddet får den prioritet som frågorna förtjänar och som svenska folket vill se, säger Camilla Bergvall.

Djurens Rätt hoppas nu att den blivande statsministern lyssnar på svenska folket och inrättar en djurskyddsminister i regeringen – för ett stärkt djurskydd i Sverige.

Foto: Djurens Rätt

Dela gärna artikeln: