Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Partiet och facket är överens: Socialdemokraterna och Kommunal vill förändra karensavdraget

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”Socialdemokraterna och Kommunal går nu ihop för att tillsammans arbeta för att ändra karensavdraget för de grupper som inte kan arbeta hemma. Pandemin har visat att karensavdraget är problematiskt för smittspridning. Det gör att i stället för att vara hemma när det uppstår symtom eller sjukdom går personer till arbetet för att det är för dyrt att vara hemma, speciellt för de grupper som inte kan arbeta hemma, exempelvis undersköterskor”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande på onsdagen

”Att vara sjuk är inget vi rår för. Det vi kan göra är att vara hemma för att vila och bli friska och för att minska risken att andra blir smittade. Det är speciellt viktigt i vården och omsorgen där det kan vara på riktigt farligt att gå runt med smitta och råka smitta en brukare eller patient”, skriver partiet.

”Pandemin visade tydligt att vi behöver se över karensavdraget”

RENÉE SOLSTAD, ORDFÖRANDE I KOMMUNAL I OSKARSHAMN

– Pandemin visade tydligt att vi behöver se över karensavdraget. Att undersköterskor fått ersättning även för första dagen har hjälpt den privata ekonomin mycket eftersom de inte har fått vara på jobbet med allra minsta symtom. Samtidigt som karensersättningen hjälpte till att minska smittspridningen på arbetsplatserna. Kommunals medlemmar utsätts dagligen för ökad risk för att smittas av sjukdom, och detta är inte kopplat till pandemin – det är välfärdsarbetarnas verklighet varje dag, året om, säger Renée Solstad, ordförande i Kommunal i Oskarshamn.

Renée Solstad. Foto: Kommunal

”Under nästa mandatperiod vill vi därför genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget och öka rättvisan för alla som inte kan jobba hemifrån. Kommunal och Socialdemokraterna vill tillsammans förändra för att det ska bli bättre”, står det i pressmeddelandet.

”Listan kan göras lång på alla som inte har lyxen att kunna arbeta hemifrån”

LAILA NARAGHI (S), RIKSDAGSLEDAMOT FRÅN OSKARSHAMN

– Varje dag går människor till jobbet och får Sverige att fungera. Listan kan göras lång på alla som inte har lyxen att kunna arbeta hemifrån. Därför vill vi socialdemokrater förändra karensavdraget. Det är inte rimligt att en undersköterska förlorar en stor del av lönen för att hon eller han inte får gå till jobbet på grund av lätta förkylningssymtom. Vi vill öka rättvisan för alla som inte kan jobba hemifrån, säger Laila Naraghi, riksdagsledamot från Oskarshamn.

Laila Naraghi (S). Foto: Peter A Rosén

”Att reformera karensavdraget är en viktig satsning för att minska risken för smittspridning och för att underlätta för alla som inte kan arbeta hemma. Både Socialdemokraterna och kommunal vet att det är en grund för ett mer jämlikt samhälle”, skriver partiet.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS