Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

PENSIONEN: Så blev värdeutvecklingen för pensionssparare under 2022

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

EKONOMI

Nästan alla pensionssparare i premiepensionen fick en negativt värdeutveckling 2022. De som var kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa fick i genomsnitt en mindre negativ värdeutveckling jämfört med de som hade gjort egna fondval. Spannet i värdeutveckling är dock bredare bland de som har ett eget fondval. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten som bland annat beskriver värdeutvecklingen i inkomstpensionen och premiepensionen.

Varje år betalar förvärvsarbetande en viss del av inkomsten som pensionsavgift. Större delen av avgiften går till inkomstpensionen och en mindre del till premiepensionen. En viktig skillnad mellan inkomstpensionen och premiepensionen är att värdeförändringen i inkomstpensionen är lika för alla, medan den för premiepensionen kan variera från person till person, beroende på vilka fonder som valts.

– Pensionen tjänas ofta in under lång tid, 40 – 45 år eller ännu längre. Pensionens framtida storlek beror till viss del på värdeförändringen i fonderna inom premiepensionen. Exempelvis får en person som sätter in samma belopp varje år under 40 års tid med en årlig värdeutveckling på 2 procent, hela 54 procent större slutbehållning än en sparare utan värdeutveckling, säger rapportförfattaren Dan Frankkila, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Högre utveckling av premiepension

Sedan starten för nuvarande pensionssystem har den genomsnittliga värdeutvecklingen i premiepensionen varit högre än i inkomstpensionen, vilket är enligt förväntan. Den genomsnittliga årliga värdeförändringen för premiepensionen har sedan 1995 fram till slutet av 2022 varit 7,4 procent, jämfört med inkomstpensionens 3,3 procent.

Av rapporten framgår att det statliga förvalsalternativet har gett bra värdeutveckling jämfört med de som har gjort egna fondval. Avkastningen beror dock på vilka fonder som har valts samt placeringsinriktning. Det finns de som gjort egna fondval som har haft både högre och lägre värdeutveckling än de som har förvalet AP7 Såfa.

Tabell: pensionssparare med förvalet AP7 Såfa respektive eget fondval

AntalProcent
Kvar i förvalet AP7 Såfa3 793 00060,4%
Eget fondval – premiepensionens fondtorg2 487 00039,6%
Samtliga6 284 000100%

Tabell: värdeutveckling i olika kategorier  

Värdeutvecklingen är kapitalviktad vilket tar hänsyn till alla insättningar och uttag och tidpunkten för dessa på respektive premiepensionskonto.

MåttInkomstpension:
Utveckling
Premiepension:
Utveckling
Värdeutveckling i genomsnitt per år sedan start3,3%7,4%
Pensionssparare: genomsnittlig värdeutveckling 2022
–  förvalet AP7 Såfa
–  eget fondval
-10,4%
-9,1%
-11,7%
Pensionssparare: genomsnittlig värdeutveckling per år sedan inträde+8,2%
Pensionärer: genomsnittlig värdeutveckling 2022-7,7%
Pensionärer: genomsnittlig värdeutveckling per år sedan start+6,6%

FAKTA / OM RAPPORTEN

Rapporten Inkomstpensionen och premiepensionen: Värdeutveckling och utbetalningar 2022 beskriver värdeutvecklingen i inkomstpensionen och premiepensionen utifrån ett systemperspektiv och hur den fördelar sig för individerna. Den innehåller även statistik om pensionsutbetalningarnas nivå och utveckling.

Läs hela rapporten Inkomstpensionen och premiepensionen: Värdeutveckling och utbetalningar 2022

Foto: Premiepensionsmyndigheten

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS