Personer med misstänkt smitta jagas just nu

Personer med misstänkt smitta jagas just nu

2020-03-05 Av av Peter A Rosén
SVERIGE

En intensiv jakt pågår just nu över hela Sverige. Man letar efter personer som kan ha smittats av coronaviruset. ”Tillfället att stoppa smittspridningen är nu. Hela smittskyddet fokuserar på smittspårning”, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall till TT.

Antalet smittade i vårt land har blivit fler och fler under de senaste dagarna.

När ett nytt fall har bekräftats, så påbörjas en spårning, där man försöker slå fast vilka den smittade har träffat under den senaste tiden.

Kontaktspårning liknas vid ett detektivarbete. Man pratar med smittade personer och kartlägger allt som de aktuella personerna har gjort sedan de första symptomen dök upp.

De får exempelvis berätta vilka personer som de har mött i hemmet, på arbetsplatsen, på fritiden och under eventuella resor.

Samtliga personer som har varit i kontakt med de smittade personerna spåras och kontaktas. Man försäkrar sig om att de inte har några symptom – och man berättar för dem hur de ska agera tills man kan blåsa faran över.

Hittills har situationen underlättats av att den viktiga informationen till allmänheten verkar ha nått fram.

”Oerhört medvetna”

– De flesta som vi har kommer från norra Italien. De har varit oerhört medvetna om det här och själva kontaktat vården via 1177. Vi har hittills ingen som satt sig i ett väntrum på en akutmottagning. Det är ett gott betyg till allmänheten att man har hörsammat informationen som givits, säger Leif Dotevall till TT.

Riskgrupperna

De stora riskgrupperna när det gäller coronaviruset, är svårt lungsjuka, svårt hjärtsjuka, personer med immunbrist och personer som är äldre än 80 år.

– Alla åtgärder som vidtas har egentligen ett enda syfte och det är att försöka hindra att människor i riskgrupperna börjar insjukna, säger Leif Dotevall i TT-intervjun, som bland annat publiceras i Svenska Dagbladet (SvD).

Lyckas man, så är det fullt möjligt att spridningen hindras – men det är inte säkert.

–  Den finns en situation där den här typen av kontaktspårning inte längre är meningsfull. Men där är vi inte än, säger Leif Dotevall till TT.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: REGION KALMAR LÄN
Dela gärna artikeln: