Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Peter Wretlund om tuffa upplevelsen på det personliga planet: ”Det vill jag inte att någon annan ska behöva vara med om”

ANNONS

LÄNET

Ingen ska behöva dö ensam.

Det är rubriken på ett pressmeddelande som Socialdemokraterna i Region Kalmar län skickade ut på måndagen.

”Vi vill inte att någon ska behöva vara ensam i dödsögonblicket”

ANGELICA KATSANIODU (S), ORDFÖRANDE I REGIONSTYRELSEN

”Under pandemin har alltför många patienter ej haft möjlighet att vara med sina anhöriga på exempelvis sjukhus. Vi socialdemokrater vill inte att någon i Region Kalmar län ska behöva vara ofrivilligt ensam. Särskilt vid dödsögonblicket är det viktigt att ha någon vid sin sida. För att hämta in kunskap och höra om anhörigas situation mötte Socialdemokraterna i Region Kalmar län under måndagen Nationellt kompetenscentrum anhöriga”, skriver Socialdemokraterna.

Angelica Katsanidou (S), Lennart Magnusson (verksamhetschef för Nationellt kompetenscentrum anhöriga), Yvonne Hagberg (S), Peter Wretlund (S) och Mattias Adolfson (S). Foto: Socialdemokraterna

– Det här är en mycket viktig fråga som under pandemins krishantering har hamnat lite i skymundan. Både för den anhöriga och den närstående är det viktigt att kunna vara med och vara delaktig inom vården. Särskilt vården i livets absoluta slutskede. Vi vill inte att någon ska behöva vara ensam i dödsögonblicket. Anhöriga som vill behöver ges möjlighet att vara med, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Angelica Katsanidou (S)
Angelica Katsanidou (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

– Idag är det färre än tidigare som går bort på våra sjukhus utan omsorgen i livets absoluta slutskede, om det inte är akutvård, sker till större del på särskilt boende eller i hemmet. När omvårdnaden sker i hemmet kan anhöriga behöva mer stöd än som är fallet idag, säger Yvonne Hagberg (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Yvonne Hagberg, politiker, socialdemokrat
Yvonne Hagberg (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Efter pandemin behöver vi hitta tillbaka till rutinerna som gör att ingen behöver vara ensam i dödsögonblicket”

MATTIAS ADOLFSON (S), REGIONRÅD MED ANSVAR FÖR PERSONALUTSKOTTET

”Under mötet belyste Nationellt kompetenscentrum anhöriga vikten av att den anhöriga och närstående får möjlighet att vara just delaktiga och få stöd. Stödet till anhöriga behöver vara individuellt och flexibelt. Det kan innehålla information, utbildning, och psykosocialt stöd. Ett sätt att införliva detta kan vara genom en anhörigstrategi”, skriver Socialdemokraterna.

– Som politiker behöver vi ge vårdens medarbetare rätt stöd och förutsättningar så de kan stötta och hålla kontakt med anhöriga. Efter pandemin behöver vi hitta tillbaka till rutinerna som gör att ingen behöver vara ensam i dödsögonblicket, säger Mattias Adolfson (S), regionråd med ansvar för personalutskottet.

Mattias Adolfson (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

– Jag vet med mig personligen hur tufft det har varit för anhöriga under pandemin. Jag var själv i sitsen att inte kunna vara med på sjukhus när någon nära mig var svårt sjuk och gick bort. Det vill jag inte att någon annan ska behöva vara med om, säger Peter Wretlund (S), regionråd.

Peter Wretlund (S), regionråd, pratar på en pressträff
Peter Wretlund (S). Arkivfoto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS