Peter Wretlund (S): ”Det är åt fanders”

Peter Wretlund (S): ”Det är åt fanders”

2022-05-16 Av av Peter A Rosén

Annons: Nationaldagen 6 juni

FÅRBO/OSKARSHAMN

Tidigare på måndagen skrev ON om en kvinna med rullator som konstaterar att hon inte kan åka med busslinje 160, från Oskarshamn, och kliva av vid hållplats Fårbo.

– För där finns bara en trappa.

Vår tidning ringer till Peter Wretlund (S), som är regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Kalmar län, och ber om en kommentar.

– Jag känner till problemet – och jag var och tittade på det för ett par veckor sedan. Det är åt fanders och djupt beklagligt, säger han.

– Men det är trevligt att höra att Trafikverket är tydliga med att det är deras ansvar. Och regionens tjänstemän jobbar hårt mot Trafikverket, för att hitta en lösning kring det, tillägger han.

I ett brev till Trafikverket undrar kvinnan i fråga när personer med rullator, eller barnvagn, kan ta busslinje 160 mellan Oskarshamn och Fårbo igen.

Hon undrar varför hon och andra blir diskriminerade.

”Har full förståelse”

”Gör något åt detta elände! Det ska vara hållbart att åka kollektivt, men vad hjälper det oss?”, skriver hon.

”Vi har full förståelse för att det för närvarande är svårt för personer som kommer med rullator, rullstol eller barnvagn till hållplats Fårbo. Tidigare har det funnits bättre möjlighet att ta sig till och från hållplatsen – men fastighetsägaren till den marken har stängt den möjligheten. Förhandling pågår för att återigen få till en bra lösning så att alla trafikantgrupper ska kunna ta sig fram. Trafikverket arbetar med frågan och hoppas få till en bra lösning så snart som möjligt”, skriver Trafikverket i svaret till kvinnan.

Skulle man kunna dirigera om linje 160, tillfälligtvis, så att den rullar in i Fårbo samhälle tills Trafikverket har löst problemet?

– Att dirigera om vår stråktrafik, linjerna 160 och 161, är jätteknepigt, svarar Peter Wretlund.

Då tappar man mycket tid…

– Ja, och det påverkar hela systemet. Alternativet är att man tittar på en annan typ av lösning – med närtrafiken, exempelvis. Vi får se vad tjänstemännen säger.

– Men det är klart att man måste få till en lösning – och det måste gå fort.

”De med rullator har inte en chans”

PETER WRETLUND (S), REGIONRÅD OCH ORDFÖRANDE I KOLLEKTIVTRAFIKNÄMNDEN I REGION KALMAR LÄN

Tidigare kunde resenärer gena över en intilliggande tomt – men nu har stängsel satts upp, vilket innebär att man är tvungen att gå i en trappa vid hållplatsen.

– De med rullator har inte en chans. Med barnvagn fungerar det, om man är två. Men på vardagar reser mammor eller pappor oftast ensamma, säger Peter Wretlund.

Peter Wretlund (S), regionråd, pratar på en pressträff
Peter Wretlund (S). Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln med dina vänner: