Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Petition för att ge ukrainska flyktingar i Sverige personnummer: ”En mycket viktig fråga”

ANNONS

SVERIGE

Ukrainskan Khrystyna Hevchuk, som för närvarande bor i Sverige på grund av kriget, har skrivit en petition, som publicerades på måndagen, gällande ukrainska flyktingars behov av personnummer.

Tidigt på tisdagsmorgonen hade petitionen fått 471 underskrifter.

”Det här är verkligen en mycket viktig fråga för ukrainska flyktingar”, skriver Khrystyna Hevchuk i ett e-postmeddelande till ON.

Huvudsyftet med petitionen, som är riktad till rikets makthavare, är att ukrainare ska få samma rättigheter som övriga invånare i Sverige.

Ukrainarna har, under drygt ett år, bott i landet under massflyktsdirektivet – och de har ett samordningsnummer som gör att de kan arbeta, gå i skolor, gå på dagis och betala skatt, med mera.

Men det finns många hinder.

Man kan inte få en bostad i första hand utan personnummer – i nästan alla kommuner i Sverige är det omöjligt för ukrainarna att stå i bostadskö.

Ukrainarna är således beroende av Migrationsverkets beslut, de kan få problem om de hyr bostad via mellanhänder – och de kan i värsta fall hamna i en gisslansituation, och exempelvis bli sexuellt utnyttjade, hos de människor som skyddade dem.

Utan personnummer är det dessutom praktiskt taget omöjligt att hitta ett jobb med karriärutveckling.

Läs mer här.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS