Polisen i Oskarshamn varnar: Så luras äldre personer

Polisen i Oskarshamn varnar: Så luras äldre personer

2021-08-27 Av av Oskarshamns-Nytt

OSKARSHAMN

”Äldre luras av falska hantverkare.”

Det skriver Oskarshamnspolisen i ett inlägg på Facebook.

Polisen berättar att det under de senaste veckorna har skett flera bedrägerier där man lurar sig in hemma hos äldre personer för att kontrollera vattenledningar eller ventilation.

”Bedragarna är väldigt övertygande”

POLISEN I OSKARSHAMN

”Bedragarna är väldigt övertygande och kan antingen ringa för att bestämma en tid för kontroll eller bara ringa på dörren och vilja komma in omedelbart. Genom att hjälpas åt att sprida kunskap om hur de agerar kan vi tillsammans stoppa dem. Prata med dina anhöriga och grannar”, skriver polisen, som vill att man ska tänka på följande:

”När bedragarna kommit in i hemmet uppehåller man ibland den som bor där medan en annan brottsling kan smyga in och stjäla värdesaker och kontokort. Det förekommer också att man vill ha betalt direkt för den kontroll eller det arbete man säger sig ha gjort och lurar till sig kontokort eller inloggningsuppgifter när man ska ta betalt.”

Så här undviker man att bli lurad:

”Släpp aldrig in okända i din bostad.”

”Betala aldrig något till dem som finns hos dig”

POLISEN I OSKARSHAMN

”Om någon ringer och vill boka tid för en kontroll av vattenledningar eller ventilation – tag själv reda på telefonnumret till fastighetsägaren eller det bolag som ska utföra arbetet. Ring sedan och kontrollera om det stämmer att ett arbete ska utföras. Ta hjälp av anhöriga eller någon du litar på om du är osäker.”

”Be att få en faktura”

Om okända har tagit sig in i bostaden ska man aldrig lämna ifrån sig värdesaker, kreditkort eller inloggningsuppgifter, betonar polisen.

”Betala aldrig något till dem som finns hos dig. Be att få en faktura i stället”, skriver polisen, som uppmanar alla att alltid göra en polisanmälan om man blir utsatt för ett bedrägeri.

”Ring 112 om det är ett pågående bedrägeri. Ring 114 14 om du blivit utsatt för ett bedrägeri eller ett bedrägeriförsök”, skriver polisen.

Läs mer här.

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn