ANNONS

Dator med kvinna som håller i mobiltelefon och betalkort
Foto: Freepik

Populär shoppingsajt får hård kritik: “Vilseledande”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Den kinesiska handelsplattformen Temu, som säljer allt mellan himmel och jord till billiga priser, kritiseras för att bryta mot konsumentskyddande lagar på en rad punkter. Nu kräver myndigheterna att Temu följer samma regler som andra bolag som riktar sin marknadsföring mot europeiska konsumenter.

Temus problematiska marknadsföring har uppmärksammats av flera europeiska konsumentskyddsmyndigheter, däribland Konsumentverket och idag inleds en formell granskning av EU-kommissionen och Consumer Protection Cooperation Network, CPC-nätverket. Konsumentverket har tillsammans med övriga myndigheter inom nätverket arbetat under en längre för att utreda alla misstänkta överträdelser, och sammanställa bevisningen från samtliga medlemsländer.

Vilseledande metoder

Granskningen tar sikte på en rad marknadsföringsmetoder som besökare på Temus webbplats kan stöta på. Det handlar om metoder som kan anses vara vilseledande eller aggressiva och som kan ha en negativ påverkan på konsumenters köpbeslut. Det handlar också om vilken information som digitala marknadsplatser är skyldiga att ge enligt EU-rätten.

I ett brev till Temu radar EU-kommissionen och CPC-nätverket upp följande brister:

  • Falska rabatterbjudanden. Ger intrycket av att produkten säljs med rabatt när det inte stämmer
  • Påtryckningar. Pressar konsumenter att fatta överilade köpbeslut med falska påståenden att produkten är på väg att ta slut, etc
  • Påtvingade spel. Tvingar konsumenter att spela på ett ”lyckohjul” där viktig information om villkoren för spelet göms
  • Utebliven eller vilseledande information. Ger otillräcklig eller felaktig information om den lagstadgade ångerrätten. Det framgår inte heller att en order måste uppgå till ett visst belopp för att köpet ska kunna slutföras.
  • Falska konsumentrecensioner. Ger otillräcklig information om på vilket sätt Temu säkerställer att recensioner lämnas av personer som faktiskt har använt produkten.
  • Dold kontaktinformation. Försvårar för konsumenter att lämna klagomål eller ställa frågor.

Nätverket har även ställt ett antal frågor till Temu med anledning av flera andra misstänkta överträdelser bland annat kopplat till pris, ranking och miljöpåståenden. Temu har nu en månad på sig att svara på kritiken och lämna förslag på hur man ska komma till rätta med bristerna.

Foto: Freepik

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS