Premiärfiasko i Bilcross-SM för Oskarshamns RRC

Premiärfiasko i Bilcross-SM för Oskarshamns RRC

2021-05-13 Av av Conny Blomander

TOMELILLA/OSKARSHAMN

Premiärtävlingen i Bilcross-SM blev i princip ett fiasko för de flesta av förarna från Oskarshamns RRC.

Bäste länsförare på Svampabanan i Tomelilla blev Timmo Helgesson från Totebo och Vimmerby MS.

Han slutade trea i superfinalen men var arg som ett bi efter målgången.

Det var bedrövligt hur dåligt startpersonalen skötte sig i superfinalen. Jag hade startnumret kvar på rutan på min bil och som hindrade sikten, sa Timmo och var på väg att dänga hjälmen i marken.

Timmo Helgesson, Totebo och Vimmerby MS, blev bäste länsförare i premiären i Bilcross-SM. Timmo slutade totaltrea.
FOTO: CONNY BLOMANDER

Grabben som hatar att förlora, Tobias Svärd från Skebobruk, vann premiärtävlingen.

”Jätteskönt”

– Det känns självklart jätteskönt att få börja med en seger men rent körmässigt är jag inte nöjd. Det finns en hel del jag behöver rätta till inför deltävling två som körs här redan på lördag. Maskinellt tror jag inte det behövs några större åtgärder, men jag har i och för sig inte hunnit lyfta på motorhuven ännu efter finalen, sa Tobias Svärd.

Men det finns helt klart andra som behöver åtgärda sina fordon en hel del innan lördag. Det blir mycket skruvande i depån.

Bland annat bland Oskarshamn RRC-förarna.

Den regerande mästaren, Uffe Eriksson, kom till start i sin nybyggda Opel Astra med en Saab V6: a under huven. Det gick bra i första omgången där Uffe hade andra bästa tiden – efter Tobias.

”Jag tog det väldigt lugnt i första för att känna mig för”

UFFE ERIKSSON, OSKARSHAMNS RRC

– Jag tog det väldigt lugnt i första för att känna mig för, sa Uffe och hade minnena från provkörningen på samma bana och samma bil för två veckor sedan – som kostade tre trasiga drivaxlar.

– Jag flyttade fram motorn så drivaxlarna kom i rakt läge mot hjulen, men det hjälpte inte.

I andra kvalheatet tappade Uffe massor av sekunder och i tredje kvalheatet rök en drivaxel redan efter ett halvt varv. Där var tävlingen över för den regerande mästaren.

Preliminärt slutade Uffe på 37:e plats.

”Jäkligt surt”

– Det känns jäkligt surt. Men vi har morgondagen på oss att fixa till bilen sedan är det bara att ta nya tag på lördag, säger Uffe revanschsuget.

Bästa gick det för Bilcrossdebutanten, Tom Lund, som slutade på 28:e plats och Patrik Palle Ekman på 33:e plats.

Henrik Göransson hade en tung dag, trots att han kunde köra alla tre kvalomgångarna. Han slutade på 89:e plats.

Maria Lindqvist slutade på 121:a plats, Weine Svensson på 124:e plats. Båda körde alla tre kvalomgångarna, men inte utan problem. ORRC:s andra Bilcrossdebutant, Alexander Trybjer slutade på 143:e plats och hade svårt att ratta runt sin nybyggda Saab 900.

Oflyt

Mattias Lindqvist hade ett jäkla oflyt. I första kvalomgången fick han stopp och i andra – i delad ledning – på raksträckan innan alternativspåret tappade han bilen som gick rakt in i en däckbuffert.

”Jag var lite överladdad och missade bromspunkten”

MATTIAS LINDQVIST, OSKARSHAMNS RRC

– Jag var lite överladdad och missade bromspunkten. Det var mycket som gick sönder i framvagnen, men det är bara att spotta i nävarna och fixa till det till lördagstävlingen, säger Mattias Lindqvist.

Överhuvudtaget var det många som körde sönder sina bilar, inte på grund av banan utan mer på grund av ringrost då ingen har kunnat tävla eller träna på grund av covid-19-pandemin.

Vi kommer förmodligen att märka skillnad i körningarna redan på lördag.

Resultat från finalerna i dagens tävling finns här.

Det var många som körde sönder sina bilar på grund av ringrosten. Mattias Lindqvist, till vänster, åkte rakt in ett däckhinder – när han låg i ledning. Här får han hjälp av klubbkompisen i ORRC, Weine Svensson, att fixa framvagnen. Ett jobb som förmodligen kommer att ta hela fredagen om Mattias ska få bilen tävlingsklar till lördag. FOTO: OSKARSHAMNS RRC
Dela gärna artikeln: