Professorn och kärnfysikern Jan Blomgren: ”Om ni inte gillar höga elpriser – vänj er”

Professorn och kärnfysikern Jan Blomgren: ”Om ni inte gillar höga elpriser – vänj er”

2022-06-17 Av av Peter A Rosén

HÖGSBY

Professorn och kärnfysikern Jan Blomgren kommer med dåliga besked när det gäller elpriserna i vårt land.

– Om ni inte gillar höga elpriser – vänj er. De kommer inte att bli lägre under de närmaste tio åren, säger han.

– Om vi fattar rätt beslut nu, så är situationen kanske bättre om tio år. Men fram till dess kommer det att se lika illa ut som i dag, eller ännu sämre. Jag är ledsen, svarar han efter att riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson (KD) ställt en fråga om elpriserna i samband med Jan Blomgrens besök i Högsby på torsdagskvällen.

Det var Carl-Wiktor Svensson, moderator för kvällen, och Kristdemokraterna i Högsby kommun/Kalmar län som hade bjudit in honom till Emågården – under rubriken ”Sverigesnack med professor Jan Blomgren”.

”Det var trevlig stämning. Men vi kan konstatera att många var ganska bekymrade när de gick hem – när de hade fått klart för sig hur skakig Sveriges elförsörjning är”

JAN BLOMGREN, PROFESSOR OCH KÄRNFYSIKER

– Det var trevlig stämning. Men vi kan konstatera att många var ganska bekymrade när de gick hem – när de hade fått klart för sig hur skakig Sveriges elförsörjning är, säger Jan Blomgren till Carl-Wiktor Svensson i ett klipp som lades ut på Carl-Wiktor Svenssons Facebooksida.

Sverigesnack på Emågården i Högsby. Foto: Kristdemokraterna

Jan Blomgren har skrivit boken ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”. Han är också känd från flera TV-debatter, poddar och Youtube-kanaler.

I klippet på Facebook frågar Carl-Wiktor Svensson om vindkraften löser elförsörjningsproblematiken.

Nej, vindkraften förvärrar problemet, fastslog professorn.

”Det är bara kärnkraft som kan stabilisera upp nätet på riktigt”

JAN BLOMGREN

– Vi har nu så pass mycket el som kommer och går, som vi inte kan kontrollera. Vi klarar inte mer, om vi ska hålla nätet stabilt. Utan nu måste vi ha elproduktion som vi själva planerar och kontrollerar.

Då finns det fyra alternativ, konstaterar Jan Blomgren:

– Vattenkraft, kärnkraft, kolkraft och gaskraft. Det är de fyra stora. De två sistnämnda vill vi inte ha, det är fossilt.

– Det här måste produceras i södra Sverige – och där har vi inte mycket vattenkraft att bygga ut. Det är bara kärnkraft som kan stabilisera upp nätet på riktigt, säger Jan Blomgren.

”Det där är munläder”

JAN BLOMGREN

– I de politiska makthavarnas strategi står det att vi ska ha ett förnybart system till hundra procent om cirka 20 år – och samtidigt måste vi fördubbla elproduktionen, med förhoppningen om ett stabilare elnät, inflikar Carl-Wiktor Svensson.

– Det där kommer inte att genomföras. Det är helt orealistiskt. Det kommer inte att bli så. Det där är munläder, fastslår Jan Blomgren.

Professorn och kärnfysikern Jan Blomgren och riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson (KD) på Emågården i Högsby. Foto: Kristdemokraterna
Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn