ANNONS

En tom kundvagn i en butik
Foto: Freepik

Projektsatsning på lokal service för landsbygdsbutiker i norra delen av länet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Under de senaste tjugofem åren, 1996-2021, har 81 dagligvarubutiker i Kalmar län lagts ner. Det motsvarar 37%. Hur många av de 139 resterande butikerna kommer att finnas kvar 2025 eller 2030? Det undrar Coompanion som drar igång ett nytt serviceprojekt i norra länet den 1 mars.

Landsbygden behöver service. Butiken gör en ort mer attraktiv och minde sårbar, men landsbygdens butiker är hotade. Ökade kostnader kombinerat med att kunderna håller allt hårdare i plånboken gör vardagen svår för både lanthandlare och gårdsbutiker.

Utveckla verksamheten för att överleva

Leader Kustlandet och Leader Astrid Lindgrens hembygd har beviljat Coompanion Kalmar läns ansökan om stöd för att satsa på att landsbygdens service ska finnas kvar och utvecklas.

– Vi har tidigare arbetat med lanthandlare som vill digitalisera och testa helt eller delvis obemannade koncept. Nu ser vi att butikernas behov är ännu större, och att även gårdsbutikerna kan behöva utveckla för att överleva på sikt, berättar Ann Sellbrink från Coompanion Kalmar län.

Service för ökad lönsamhet

Inom satsningen Lokal Serviceutveckling – för ökad service på landsbygden kommer lanthandlare, gårdsbutiker och andra aktörer att erbjudas stöd för att hitta nya former av service för ökad lönsamhet.

– Många handlare funderar på att öka sina öppettider genom att göra butiken delvis obemannad, men det kan också handla om att erbjuda en fikahörna, laddstolpe för elbilar, turistinformation eller något helt annat. Inom projektet erbjuder vi också utökat stöd och rådgivning till ”tillsammansföretagare”, till exempel när en bygdeförening vill starta en butik, säger Ann Sellbrink.

Lokalt engagemang

Nätverk med gårdsbutiker och lanthandlare, liksom att lyfta fram goda exempel, kommer att vara en viktig del i satsningen.

– Vi tror på det lokala engagemanget och att vi kan inspirera varandra. Den som jobbar mycket hinner kanske inte leta information eller fundera på utveckling av företaget. Då är det bra att se hur kollegorna på andra orter gjort och tänkt, säger Ann Sellbrink.

– Lokal service är en av hörnstenarna för en hållbar och attraktiv landsbygd. Leader vill bidra till att stärka denna genom insatser som underlättar, anpassar och utvecklar verksamheter, förtydligar Gustaf Westring, verksamhetsledare på Leader Kustlandet.

Bättre ekonomisk hållbarhet

Satsningen Lokal serviceutveckling – för ökad service på landsbygden startar i mars 2023 och pågår under två år. Målgruppen är lanthandlare, gårdsbutiker och lokala grupper som vill utveckla service utanför tätorterna i Oskarshamn, Mönsterås, Hultsfred, Högsby, Västervik och Vimmerby kommuner. Leader Kustlandet och Leader Astrid Lindgrens Hembygd finansierar insatsen med stöd från Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Projektets långsiktiga mål är bland annat:

  • En motståndskraftig och hållbar landsbygd med fungerande service och fler arbetstillfällen i området.
  • Bättre ekonomisk hållbarhet för de lokala serviceföretagen.
  • Den lokala ekonomin växer, mer pengar stannar och spenderas på landsbygden.
  • Ökad attraktivitet och engagemang bland såväl boende som turister.
Laddstation
Att kunna ladda elbilen medan du handlar i en mindre butik innebär utökad service och större möjligheter för den lokala butiken att överleva. Foto: Freepik

FAKTA / OM COOMPANION

Coompanion är en företagsrådgivare som främjar kooperativt företagande – entreprenörskap som sker på jämlika villkor, där ägande och styrning sker demokratiskt och där hållbarhet ur både socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv värnas. Vårt arbete resulterar i företag som tar samhällsansvar och skapar positiva samhällseffekter, lokal och regional utveckling samt bidrar till en mångfald av ägarmodeller i det svenska näringslivet. Coompanion finns i hela landet och arbetar utifrån ett regeringsuppdrag med Tillväxtverket som närmsta myndighet.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS