ANNONS

Stefan Jutterdal, överlevare efter hjärtstopp.
Stefan Jutterdal, överlevare efter hjärtstopp. Foto: Peter A Rosén

Hjärtstartare blir tillgängliga dygnet runt: “Väldigt bra”, tycker Stefan som överlevde ett hjärtstopp

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

För sju år sedan stannade Stefan Jutterdals hjärta i samband med en vistelse på Bornholm.

Annmargreth Kvarnefors, och flera andra, räddade livet på honom.

Den 10 januari i år skickade duon in ett medborgarförslag, till Region Kalmar län, om att det ska finnas publika hjärtstartare tillgängliga utomhus, dygnet runt, på utsidan av alla hälsocentraler och motsvarande enheter i länet.

Majoritetspartierna i regionen – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – tycker att förslaget är mycket bra – och partierna har därför tagit ett beslut om att genomföra det.

– Vi är jätteglada för detta. Det är väldigt bra, även om det har tagit sin tid, säger Stefan Jutterdal.

“Framåtsyftande”

– Vi har såklart hjärtstartare på flera ställen, både inom regionens och kommunernas verksamheter. Men det här är ett framåtsyftande förslag, som handlar om att hjärtstartare ska vara tillgängliga dygnet runt. De vi har i dag, i ickepublika lokaler, är oftast inlåsta på kvällar och nätter, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S), på en pressträff utanför Kristinebergs hälsocentral i Oskarshamn på torsdagen.

Stefan Jutterdal, överlevare efter hjärtstopp, och Annmargreth Kvarnefors, livräddare.
Stefan Jutterdal, överlevare efter hjärtstopp och engagerad inom Hjärtuppropet, och Annmargreth Kvarnefors, livräddare. Foto: Peter A Rosén

“Känns naturligt”

– Ja, de flesta hittar till en hälsocentral. Det känns naturligt att det ska finnas hjärtstartare på sådana platser. Inlåsta hjärtstartare räddar inte någon, säger Annmargreth Kvarnefors.

Annmargreth Kvarnefors, livräddare.
Annmargreth Kvarnefors, livräddare. Foto: Peter A Rosén

Majoritetspartierna kommer följaktligen att rösta ja till förslaget när det behandlas på regionfullmäktigesammanträdet nästa vecka.

“Hjärtstartarna kommer inledningsvis att placeras utanpå alla hälsocentraler”

Lena Granath (V), regionråd i Region Kalmar län

– Hjärtstartarna kommer inledningsvis att placeras på utsidan av alla hälsocentraler, där vi äger fastigheterna, säger regionrådet Lena Granath (V).

Lena Granath (V), regionråd i Region Kalmar län
Lena Granath (V), regionråd i Region Kalmar län. Foto: Peter A Rosén

– Ja, på alla regiondrivna hälsocentraler – det rör sig om ett 30-tal, inflikar Angelica Katsanidou.

Lena Granath berättar att investeringskostnaden landar på 850 000 kronor.

– Vi börjar med hälsocentralerna där vi även äger fastigheterna. Där vi hyr, och har hälsocentralsverksamhet, kommer det att ta lite längre tid innan vi får dem på plats. Upphandlingen påbörjas i vår, säger hon.

Utöver investeringskostnaden tillkommer det en driftkostnad, konstaterar Angelica Katsanidou.

– Värmeskåpen måste underhållas.

“Vi ser det här som en väldigt liten investering. Om vi kan rädda ett enda liv, så är det här billigt”

Angelica Katsanidou (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län

– Vi ser det här som en väldigt liten investering – om vi kan rädda ett enda liv, så är det här billigt, säger Angelica Katsanidou.

Angelica Katsanidou (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län
Angelica Katsanidou (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län. Foto: Peter A Rosén

Hur tänker ni kring eventuell skadegörelse och stöld?

– Ja, det är något man får ta in i beräkningarna. Men jag hoppas att människor är så pass förnuftiga, så att de förstår att det här inte är några leksaker, utan att det är något som är otroligt viktigt för att kunna rädda ett liv, säger Angelica Katsanidou.

– Man kan också anmäla sig och bli Sms-livräddare. Är man i en situation där man snabbt behöver en hjärtstartare, och är här i närheten exempelvis, ja, då vet man att det alltid finns en tillgänglig, oavsett tidpunkt på dygnet, tillägger hon.

Cirka 500 rullande hjärtstartare

– Redan i dag finns det hjärtstartare på alla våra bussar, med fler än åtta passagerare. Vi har omkring 500 hjärtstartare som rullar runt på olika platser i länet, säger Lena Granath.

Hur är det med våra sjukhus?

– I dag finns det hjärtstartare inomhus, både på våra sjukhus och våra hälsocentraler.

Men inte på utsidorna av sjukhusen?

– Den första satsningen, som görs nu, är på våra hälsocentraler, säger Lena Granath.

– Kommer du till våra sjukhus, så finns det ju resurser, säger Angelica Katsanidou.

“Det är eländigt”

– I Danmark sitter 70 procent av alla hjärtstartare utomhus. I Sverige är det bara runt 20 procent. Nu kommer vi att få se en rejäl förbättring i Kalmar län. Vi är inte nöjda förrän det är minst lika bra som i Danmark. Det här med stölder är inte så vanligt som man kan tro. Men det förekommer stölder och det är eländigt. Ger man sig på en hjärtstartare så bör det betraktas som blåljussabotage, tycker jag. Så allvarligt är det, säger Stefan Jutterdal.

Annmargreth Kvarnefors hjärt-lungräddning (HLR) räddade livet på honom när hans hjärta stannade på en cykelväg på Bornholm 2017.

– Att alla kan HLR är första steget. Den gången, på Bornholm, kom det ingen hjärtstartare förrän efter 20 minuter. Då hade han varit stendöd om jag inte hade gjort HLR, säger Annmargreth Kvarnefors.

Ambulansen kom efter 20 minuter. Stefan Jutterdal vidaretransporterades sedan till sjukvården i Köpenhamn.

“Lyckligt lottad”

– Du är lyckligt lottad, Stefan. Du överlevde. Men det är alldeles för få som gör det i dag, om det rör sig om ett hjärtstopp utanför sjukhus. Kan vi rädda en till med hjälp av hjärtstartare, så är det värt pengarna alla dagar i veckan, precis som Angelica säger, betonar Magnus Larsson (C), politisk sekreterare för Centerpartiet i Kalmar län och lokalpolitiker i Oskarshamns kommun.

Varje dag drabbas i snitt 16 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp, utanför sjukhus, och i snitt överlever endast två av dem.

När ett hjärtstopp inträffar är tiden mycket dyrbar. Överlevnadschansen minskar med tio procent för varje minut som går.

Optimalt är att HLR påbörjas inom en minut och att hjärtat defibrilleras inom tre till fem minuter, berättar Stefan Jutterdal och Annmargreth Kvarnefors.

Magnus Larsson (C), Lena Granath (V), Stefan Jutterdal (överlevare efter hjärtstopp), Annmargreth Kvarnefors (livräddare) och Angelica Katsanidou (S) utanför hälsocentralen i Kristineberg i Oskarshamn.
Magnus Larsson (C), Lena Granath (V), Stefan Jutterdal (överlevare efter hjärtstopp), Annmargreth Kvarnefors (livräddare) och Angelica Katsanidou (S) utanför hälsocentralen i Kristineberg i Oskarshamn på torsdagen. Foto: Peter A Rosén
+1
8
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS