Råsvik har fått fem solstolar: ”De kommer att bli jättepopulära”

Råsvik har fått fem solstolar: ”De kommer att bli jättepopulära”

2020-06-11 0 av Peter A Rosén


KRISTDALA

– Tack vare Annicka Gunnarsson har vi nu solstolar vid Råsviks badplats, säger tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).

Det var på torsdagseftermiddagen som tekniska kontoret, med parkchefen Kaj Eriksson i spetsen, placerade ut fem fina solstolar vid Råsviks badplats, utanför Kristdala.

Tidigare har Påskallavik, stadsparken i Oskarshamn och Figeholm fått fem var – och om fem veckor, ungefär, får även Badholmen i Oskarshamn fem solstolar.

Annicka Gunnarsson, som är ordförande i Samhällsföreningen i Kristdala, hörde av sig till Yvonne Bergvall när Påskallavik och Figeholm hade fått sina stolar.

Är glada

– Jag gav ett snabbt löfte, men sedan föll det bort på grund av glömska. Men jag erkände att jag hade glömt det, berättar Yvonne Bergvall.

– Vi hade hoppats på förra sommaren, men vi är glada. De är sköna, säger Annicka Gunnarsson.

Hon fortsätter:

– Jag tror att de kommer att bli jättepopulära. Jag kan se det framför mig. Det är en väldigt populär badplats. Mycket folk är här och badar, både invånare härifrån bygden och från övriga delar av kommunen, faktiskt.

– Jag tycker att det är trevligt att vi har namn på dem. Det gör ju att man känner mer ansvar för dem. Man känner att det är ”våra” i och med att ortens namn finns på dem, säger Yvonne Bergvall.

Oskarshamns-Nytts utsände provade givetvis solstolarna. Och, ja, de är sköna att ligga i.

Glöm inte kudden

– Men det är bra att ta med sig en kudde, för lite hårt kan det bli. Annars är de jättesköna, konstaterar Yvonne Bergvall.

– Och tanken är att man själv ska kunna flytta runt solstolarna och ställa dem där man själv vill ha dem. Men de är ganska tunga.

– Nu hoppas vi att de som bor i Kristdalabygden kommer att ligga här och sola mycket i sommar. Fördelen, även om de är tunga, är ju att man kan flytta dem. I covid-19-tider är det bra att ha avstånd mellan dem. Man kan också följa solens gång – eller lägga sig i skuggan, om man föredrar det, säger Yvonne Bergvall.

Hon gläder sig åt att solstolarna är så välanvända på samtliga ställen i kommunen.

Ingen skadegörelse

– Och jag är imponerad över att vi inte har haft någon skadegörelse på dem. Och stolarna är kvar överallt. Det är väldigt trevligt.

Det var Yvonne Bergvall som kom på idén när hon var i Marielyst, i Danmark, på semester tillsammans med systern, barnen och barnbarnen för en handfull år sedan.

– De hade sina solstolar på gågatan, inne i samhället. En del låg och solade på dem – och andra satt och drack öl. Jag tog med mig idén hem till Oskarshamn. Våra stolar är dock inte likadana som deras i Danmark. De har kärleksstolar, där man kan sitta två och två. Och det var deras andra omgång med stolar. De har fått ha dem ifred, men den första omgången blev nedsliten på grund av att de nyttjades så mycket.

Danskarna beskrev solstolssatsningen som något av det bästa som de har gjort, berättar Yvonne Bergvall.

Och hon kan konstatera att det blev väldigt bra även i Oskarshamns kommun.

– Vi är nog ganska ensamma om att ha dem utspridda. Det vanliga är att man har dem på ett ställe.

– Vi vill att folk ska vara ute så mycket som möjligt under sommarhalvåret. Generellt sett, så är vi för mycket inomhus. Är det blåsigt, som idag, så kan man ju faktiskt lägga på sig en filt, säger Yvonne Bergvall.

– Jag har aldrig sett så många pensionärer ute som nu. Folk är ute mycket mer nu under coronapandemin, säger Kaj Eriksson.

Solstolarna inverkar också positivt på bilden av kommunen, fastslår Yvonne Bergvall.

”Trevligt initiativ”

– Det ser mer inbjudande ut, säger hon.

– Ja, det är ett trevligt initiativ – och en jättebra satsning, säger Annicka Gunnarsson.

Kommer fler orter i kommunen att få solstolar framöver?

– Vi får se. Det är en öppen fråga, svarar Yvonne Bergvall.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Yvonne Bergvall, Annicka Gunnarsson och Kaj Eriksson.
Solstolarna är sköna, konstaterar tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).
”En jättebra satsning”, tycker Annicka Gunnarsson, som är ordförande i Samhällsföreningen i Kristdala.
Inbjudande.
Råsviks badplats, vid Hummeln utanför Kristdala, är väldigt fin.