Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen ger miljardstöd till kollektivtrafiken

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Kollektivtrafiken i landet har drabbats hårt under pandemin. Regeringen har därför beslutat om coronastöd. ”Regeringen kommer därför även i år att ge miljardstöd till kollektivtrafiken så att invånare i hela landet ska kunna fortsätta resa klimatsmart”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Regeringen beslutade tidigare i veckan om hur coronastödet till kollektivtrafiken ska fördelas i år. Totalt kommer en miljard kronor ges i stöd för att säkerställa en tillgänglig kollektivtrafik i hela landet.

Miljardstöd

Kollektivtrafiken har drabbats hårt under pandemin när bussar och tåg gått tomma samtidigt som turtätheten har behövt vara hög för att minska risken för smitta. Regeringen kommer därför även i år att ge miljardstöd till kollektivtrafiken så att invånare i hela landet ska kunna fortsätta resa klimatsmart, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Resandet med kollektivtrafiken minskade under pandemin, och därmed även biljettintäkterna till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Under pandemin har staten därför lämnat sju miljarder kronor i särskilt stöd till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.

Minskade biljettintäkter

Under 2020 och 2021 uppgick stödet till tre miljarder kronor per år, och för 2022 har regeringen föreslagit ytterligare en miljard kronor.

Regeringen har nu beslutat hur fördelningen av årets ekonomiska stöd ska se ut. Modellen är densamma som tillämpats under 2021.

Trafikverket prövar och betalar ut ersättningen som beräknas utifrån minskade biljettintäkter hos de regionala kollektivtrafikmyndigheterna under första halvåret 2022, jämfört med motsvarande period 2019. Ersättningen justeras därefter utifrån förändringen i trafikutbudet för motsvarande period. Regioner som upprätthållit eller utökat kollektivtrafiken kommer att få en större andel av stödet.

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS